Ето защо се провали Windows Mobile според Бил Гейтс

Ето защо се провали Windows Mobile според Бил Гейтс

В интервю по време на организираната от The New York Times конференция DealBook Бил Гейтс сподели, че според него всеки днес би използвал Windows Mobile, ако в миналото Microsoft не е била обект на антитръстово разследване от щатското министерство на правосъдието.

Той признава, че заради разследването е бил прекалено разсеян, за да обърне достатъчно внимание на мобилната операционна система на компанията. Именно проблемите при прехода от Windows Mobile към Windows Phone дадоха възможност на Android да се превърне в доминиращата платформа. Интересно е да научим още, че Microsoft е пропуснала възможност да пусне Windows Mobile на ключов смартфон на Motorola заради изоставане от три месеца.

Макар да не става ясно кой модел визира Гейтс, е доста вероятно това да е някой от серията Droid, която доби сериозна популярност в САЩ. Преди време той призна и за най-голямата си грешка, която също е по отношение на мобилната операционна система на компанията. Според него Microsoft е пропуснала възможност за създаване на продукт, който да задава стандартите в тази област.

Интересно е, че Гейтс говори и за проблемите, които изпитва Huawei, като според него дадена компания не трябва да се изолира само защото идва от Китай. Вместо това би трябвало санкциите да са основани на конкретни доказателства и решението да е обективно.

Оферти на деня

 • Аз все още ползвам 950, outlook-a ми върви там, и синхронизация към OneDrive, Gmail поща и т.н. За мен циганина съсипа wm, а сега с duo гонят дивото. Дъвкали сме я темата много пъти, за покойника или добро или нищо. Една позната спря да си ползва Nokia windows телефона само защото на вайбър вече не работят гласовите съобщения.
  tzincbg
 • Аз все още ползвам 950, outlook-a ми върви там, и синхронизация към OneDrive, Gmail поща и т.н. За мен циганина съсипа wm, а сега с duo гонят дивото. Дъвкали сме я темата много пъти, за покойника или добро или нищо.
  n1
 • Lumia 630 още работи и я пазя за гости като им трябва временно (втори) телефон докато са на гости в България или ако дам мой телефон на ремонт.
  centur
 • А аз 3310 :)
  Боби13
 • Бе като става дума за пазене на нокии и аз още си пазя моята 3330 :lol:
  AVKansazov
 • И до ден днешен си пазя лумийката 950..... А аз си пазя моята 735, но не съм я палил от поне две години. :D
  Ванката
 • И до ден днешен си пазя лумийката 950.....
  scenic
 • То тогава какво да кажем за Huawei? Трябваше да са фалирали отдавна. Вместо да признае за неуспешния си бизнес хвърля прах. Кой знае и колко инвеститори е завлякал
  BANANA_18
 • Дрън-дрън, явно още не е разбрал защо не успяха при телефоните. С по 1-2 модела на година, само iPhone успяват, но те залагат на изключително качествени материали. Microsoft бяха конкуренция на Android телефоните, но с леката разлика, че при една безплатна операционна система, фирмите производители на хардуер и дисплеи като Samsung, разбиват конкуренцията. И какво направи Microsoft за тези 2 години - едно голямо НИЩО. Поне да се бяха напънали да направят една собствена разработка, а те пуснаха флагмана 950, разработван от Nokia, който беше пластмасов, имаше една печка за процесор - SD805. Имаше хубав дисплей и камера, USB-C и ирисово разпознаване, но вече бяха вдигнали белия флаг и се знаеше, че не разработват нови модели. Ами не става така - заслужиха си го!
  Spikul