Най-голямата грешка на Бил Гейтс

Най-голямата грешка на Бил Гейтс

Основната грешка, за която съжалява съоснователят на Microsoft – Бил Гейтс, е по отношение на мобилната операционна система на компанията. Той споделя това в интервю пред Village Global, като разкрива, че става дума за пропуснатата възможност за създаване на продукт, който да задава стандартите в тази област. Именно такъв продукт е Andorid, който се превърна в основната платформа извън екосистемата на Apple.

Гейтс не откроява конкретна грешна стъпка, която е довела до пропуснатата възможност, но споделя вярването си, че на онзи етап е било „естествено за Microsoft“ да постигне доминираща позиция на мобилния пазар. Това така и не се случи и проектът Windows Mobile, а след това и Windows Phone се провалиха за сметка на Android, която през 2005 беше купена от Google за 50 милиона долара и се превърна в основната платформа на пазара.

Бившият директор на Google – Ерик Шмид, призна преди време, че първоначалният фокус за компанията е бил насочен към изпреварване на Windows Mobile. Според преобладаващите мнения, изпускането на възможността при мобилните платформи е стнало по времето на Стив Балмър. Тогава той подценил интереса на потребителите към продукти като iPhone, а и потенциала на възможността за управление на смартфоните изцяло чрез сензорен екран.

Източник: The Verge

Оферти на деня

  • Аз съм донякъде съгласен - спомням си интервюто на Палмър, в което го питат какво мисли за новия iPhone, а той се изсмя много пренебрежително и надменно като спомена, че това няма да е никакъв интерес за хората, които искат да свършат някаква работа на телефоните си и никой не би искал телефон без физическа клавиатура.

    Това само по себе си показва какво е неговото виждане по въпроса и как е навигирал компанията в областта..
    radko89
  • -
    npet