Европейските страни ще могат да ограничават рискови доставчици на 5G оборудване

Информация от източници на Reuters разкрива, че през следващата седмица Европейската комисия ще публикува нови насоки, които ще позволят на страните членки да изключат доставчици на 5G оборудване с висок риск от участието в изграждане на основните части на мобилните си мрежи.

Препоръките не са обвързващи и са част от мерки за адресиране на рисковете за киберсигурността на местно и европейско ниво. Очаква се насоките да бъдат обявени на 29 януари от Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията и дигиталната икономика. Сред другите мерки влизат проверка и дори издаване на сертификати на доставчиците с по-голям риск.

Правителствата ще бъдат посъветвани и да диверсифицират своите доставчици, да не разчитат само на една компания и да ползват технически и нетехнически фактори за оценката им. В препоръките не се споменават конкретни държави и доставчици. В момента Европа е под натиска на САЩ да блокира ползването на оборудване от Huawei заради подозрения, че то може да се ползва за шпиониране от Китай. Компанията отхвърля всички обвинения.

Източник: Reuters