Facebook е ограничила достъпа до платформата за десетки хиляди приложения

Facebook е ограничила достъпа до платформата за десетки хиляди приложения

Facebook обяви, че е ограничила достъпа на десетки хиляди приложения до платформата си като част от разследването за неправомерно използване на лични данни от страна на външни разработчици. Разследването е във връзка със скандалния случай с Cambridge Analytica, при който имаше злоупотреба с данните на милиони потребители. Прекратяването на достъпа на приложенията не е задължително да е свързано с изтичане на данни, като част от тях са премахнати заради връзката им с разработчици, които са нарушавали правилата в миналото.

Въпреки огромния брой на забранените приложения, от компанията отбелязват, че те са свързани със сравнително ограничен кръг разработчици – около 400, а някои от приложенията са били все още в тестова фаза. Разследването за това как приложенията, а и разработчиците зад тях, използват данните, които събират от социалните мрежи, започна през 2018.

През май миналата година от компанията обявиха, че са прекратили достъпа до мрежата на 200 приложения, а през август този брой достигна 400. От Facebook дори са предприели съдебни мерки в някои от случаите, но и самата компания също е част от цели 11 разследвания на различни държавни агенции в САЩ. През юли Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ глоби Facebook  с 5 милиарда долара отново заради скандала с Cambridge Analytica.

Източник: Facebook

Оферти на деня