Facebook беше глобена с 5 милиарда долара от FTC

Facebook беше глобена с 5 милиарда долара от FTC

След процес на преговори, който продължи няколко месеца, Facebook се е съгласила да плати глоба от 5 милиарда долара на Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ. Конкретният случай е свързан с нарушаване защитата на личните данни на потребителите и споделянето им с фирмата Cambridge Analytica, която ги е използва в предизборната кампания за президент на САЩ.

Като част от споразумението Facebook се ангажира да въведе много по-добри защити за данните в бъдеще. Компанията ще възприеме нови подходи по документиране на решенията си, с което ще се подобри и наблюдението на тези процеси. Освен това ще бъдат въведени още инструменти за по-добра автоматизирана защита на данните. От компанията продължават прегледа на системите си за пропуски, които могат да доведат до изтичане на лични данни и заявяват намерението си, ако такива бъдат открити, да ги отстранят своевременно.

Според компанията от сега нататък движещите ѝ концепции ще са за прозрачност и отговорност, като на тримесечна база ще се преминава процес на сертификация, който да гарантира, че контролните механизми работят. Във връзка с поетите ангажименти ще бъде създаден нов комитет, който ще се състои от борда на директорите на Facebook и ще заседава всяко тримесечие.

FTC и Министерството на правосъдието на САЩ ще могат по всяко време да извършват проверки за ефективното изпълняване на ангажиментите поети от компанията. Освен споменатите 5 милиарда долара, Facebook се е съгласила да плати и 100 милиона долара глоба от Комисия по ценните книжа и борсите на САЩ. Тя е наложена за липса на достатъчно информация към инвеститорите за скандала около изтичането на данни към Cambridge Analytica.

Източник: Facebook

Оферти на деня