Технологичните гиганти с мерки срещу дезинформацията около коронавируса

Технологичните гиганти с мерки срещу дезинформацията около коронавируса

Разпространението на новия коронавирус продължава с доста бързи темпове в редица региони на света. Заедно с това сме свидетели и на появата на множество фалшиви новини и зловредни приложения, които се разпространяват през социалните мрежи и други канали. Междувременно големите технологични компании предприеха различни мерки за ограничаване на негативната тенденция, след като американското правителство призова сектора за това.

По-рано този месец Apple започна да премахва приложения, свързани с темата за разпространението на новия коронавирус, а наскоро от компанията оповестиха и официално мерките, които предприемат в тази насока. Ще бъдат приемани и одобрявани програми с дейност, свързана с информация около вируса, само от разпознаваеми и надеждни организации, както и от правителствени органи.

Всеки разработчик, който изпълнява изискванията, може да обозначи приложението си като част от времево чувствително събитие (Time-Sensitive Event), което ще забърза прегледа му. Подходът на Amazon е подобен, като компанията блокира всички програми за коронавируса от неофициални източници.

Google от своя страна не показва резултати при търсене на информация за вируса, като насочва потребителите, които се интересуват, към страницата на СЗО и доверени програми. Това обаче не важи при търсене на български език.

Освен всичко, в общо изявление Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit и Twitter заявиха намерението си да се борят с измамите и дезинформацията около заболяването. Facebook се фокусира върху три области: предоставяне на точна информация, спиране на дезинформацията и предоставяне на данни за учените. Социалната мрежа вече премахва неверни твърдения и теории на конспирациите, които биват маркирани като такива от СЗО. Блокират се и реклами, които имат за цел да използват страха на хората.

От Twitter споделят, че все по-засилено използват технологии за машинно обучение и автоматизация за откриване на подвеждащо съдържание. От компанията споделят, че е възможно този процес да доведе и до грешки, но се работи върху отстраняването им.

Източници: 9To5GoogleCNET, Apple

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция