Дезинформацията е опасна за нашето здраве

Живеем в интересни времена. Ние сме първите поколения в цялата история на човечеството, които имат такъв широк достъп до информация. И това е хубаво нещо. По време на пандемия например хора от всички възрасти, без ограничение от местоположението си, имат възможността да се осведомят за мерките, които трябва да предприемат, за да предпазят себе си и околните.

Въпреки това, що се отнася до безопасността на хората, не всички източници предоставят вярна информация. Интернет е пълен с лъжи, сензации и манипулации за пандемията от коронавируса SARS-CoV-2. Те включват конспирации за нов световен ред, лечебни чайове и магии срещу вируса, как технологията 5G е виновна, както и нарочно заразяване на населението по ред причини.

Подбудите за тези недобри практики могат да бъдат много – като например финансов интерес, манипулиране на общественото мнение или пълнене на ефира с шум, за да се отклони вниманието от друга важна информация. Каквито и да са целите, това е опасно за здравето на хората и е важно да се замислим каква информация избираме да приемаме.

За да ограничим разпространението на заразата и да запазим здравето на всички, трябва заедно да взимаме най-добрите информирани решения. За тази цел е хубаво да спазим поне тези две правила.

1: Осведомявайте се само и единствено от официални държавни източници. За ежедневната обстановка в страната – от Министерство на здравеопазването, а за пътуване в чужбина – от Министерство на външните работи, денонощни телефонни линии +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085, както и на имейл адрес crisis@mfa.bg. За обстановката по света препоръчително е да се информирате от сайта на Световната здравна организация.

2: Инсталирайте си приставката на проекта „Медийно око“ за Firefox и Chrome, която ще ви предупреждава, като посещавате сайтове със съмнителни новини. Тя маркира и постовете във Facebook, но засега може да се използва само от компютър. За статии на английски проверявайте в Media Bias/Fact Check.

Сега сигурно се питате "Защо трябва да проверяваме всичко?" и си мислите, че лесно може да различите лъжи от истини.

Американската неправителствена организация RAND публикува в своя доклад, че дори и изнасянето на информация с ясното съзнание, че е абсурдна, пак има въздействие върху формирането на общественото мнение. Тази техника се нарича „Пожарникарският маркуч на лъжите“ и цели да ни засипе с повече информация и лъжи, отколкото можем да осмислим. На това разчитат голяма част от съмнителните медии. Публикацията е интересна, съветвам да я прочетете, както и да изгледате анализа на американската медия Vox, която я е синтезирала на по-разбираем език.