Финландия разследва смартфоните с марка Nokia за изтичане на данни

Финландия разследва смартфоните с марка Nokia за изтичане на данни

Финландският омбудсман по защитата на личните данни обяви, че е започнал разследване на смартфоните с марката Nokia. Причината за хода е информация, че едно от устройствата е изпращало данни към Китай. Смартфоните Nokia се разработват от HMD Global по лиценз за марката и се произвеждат именно в Китай. От HMD вече обявиха, че не са споделяли лични данни с трети страни. Те в същото време признаха, че е имало проблем с една партида устройства, но той вече бил отстранен. Скандалът избухна след като норвежката телевизия NRK пусна репортаж, от който се вижда, че определени версии на Nokia 7 Plus изпращат данни към сървър в Китай.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

От NRK заявиха, че са получили информацията от притежател на Nokia 7 Plus, който е открил за изпращането на информацията в некриптиран вид. От телевизията съобщиха, че нямат никаква представа кой е собственикът на сървъра, а от HMD Global отказаха коментар по темата. Те все пак уточниха, че изтеклата информация в никакъв случай не може да служи за идентифициране на потребителите и че инцидентът е следствие на софтуерна грешка, която засяга само определена партида от един единствен модел. От HMD също така декларираха, че изпращаните данни никога не са били обработвани и въз основа на тях няма как да бъдат идентифицирани собствениците на смартфоните. Въпреки това омбудманът Рейо Аарнио е решил да провери цялата информация по казуса и в случай на нужда ще саккционира отговорните за проблема.

Междувременно HMD Global разпространи изявление, в което признава за проблема, но заявява, че по този начин не е била споделяна никаква лична информация, която може да идентифицира потребителите. Оказва се, че в партида от телефоните е бил инсталиран клиент за активация, който е бил предназначен за друга страна - в случая Китай. Тези телефони се опитали да пратят информация за активацията до съотвения сървър в страната.

Според HMD Global тази информация не е била никога обработвана, а грешката е била поправена още през миналия месец. Засегнатите устройства вече са получили поправката и тя е инсталирана в почти всички от тях. Като цяло е нормална практика за производителите да събират еднократно информация за първото активиране на телефона, което се ползва за стартиране на гаранцията. Иначе телефоните на HMD Global за глобалния пазар пращат информацията за първото активиране до сървър на компанията в Сингапур.

Източник: Reuters