Снимки показват прототипна платка, която е използвана за първия iPhone

Снимки показват прототипна платка, която е използвана за първия iPhone

Онлайн изданието The Verge публикува любопитни снимки, които показват платките, с които е било работено по оригиналния iPhone през 2007 година. Разработката на революционния смартфон бе осъществена от Apple в условия на пълна секретност в продължение на две години и половина. Дори повечето служители на компанията са нямали идея как точно ще изглежда iPhone и са знаели за смартфона само по кодовите му имена M68 и Purple 2. Основната идея на Стив Джобс в онези дни е била да изненада всички. Това на практика е означавало, че повечето от инженерите, които са работели по проекта, не са имали никаква идея за неговия външен вид.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Наскоро ви запознахме с началото на iPhone и първите му прототипи, част от кампанията "Mobile Bulgaria на 15 години". Можете да прочетете статиите тук: Част 1, Част 2

За да се постигне това ниво на секретност Apple са създали специални прототипни платки, които са съдържали почти всички съставни части на iPhone, но разположени на много по-голяма площ. Снимките на оригиналните компоненти пък дават рядка възможност да надникнем в процеса на разработка на едно от знаковите устройства. На пръв поглед платката на M68 прилича на дънната платка на обикновен компютър от онези дни. Естествено разположените върху нея компоненти са съвсем различни и са именно използваните в оригиналния iPhone. Интересното е, че Apple са използвали само червен цвят за тези прототипи. Самата платка има сериен порт и дори LAN интерфейс. Двата Mini USB порта са били използвани от инженерите, за да получат достъп до централния процесор и радиомодула. Чрез тях инженерите в Купертино са можели да програмират устройството без изобщо да виждат неговия екран.

Голямата част от работата с платката е била във връзка с портването на операционната система Darwin за iPhone. Сред останалите компоненти на платката виждаме слот за SIM карта, антени за Wi-Fi и Bluetooth, чипове от Intel, Infineon, CSR, Marvell и Skyworks, както и по-екзотични неща като RJ11 порт. Той е бил използван за връзка с обикновена стационарна телефонна линия и чрез него инженерите са тествали гласовите обаждания. Естествено на платката откриваме и оригиналния процесор, който е обозначен като Samsung K4X1G153PC и RAM памети на корейската компания. Флаш паметите в оригинала също са произведени от Samsung и са с капацитет 4 GB. В случая те са били заменяеми, което е позволявало на инженерите лесно да тестват различни софтуерни решения само чрез подмяна на флаш паметта.

Източник: The Verge