Foxconn е нарушила трудовото законодателство в Китай, за да изпълни заявките за iPhone 11

Foxconn е нарушила трудовото законодателство в Китай, за да изпълни заявките за iPhone 11

Според доклад на China Labor Watch (CLW) основният подизпълнител на Apple Foxconn, нарушава трудовото законодателство в Китай, а собствено проучване на компанията от Купертино показва, че в някои случаи това наистина било е така. Като най-сериозен проблем се посочва практиката на китайския подизпълнител да използва служители на временен договор до 50% от работната си сила през август. Според законодателството в страната този процент не може да надвишава 10%.

Apple от своя страна заявяват, че работят с Foxconn за отстраняване на проблемите, но отбелязват, че всяка рязка промяна в работния график ще засегне пазарните премиери на новите модели iPhone. Временните работници не получават бонусите, които са достъпни за тези на постоянен договор, като платен отпуск, социално осигуряване и др. Въпреки това на някои от тези служители са обещавани бонуси, които впоследствие не са предоставени.

Сред другите обвинения са и такива за извънреден труд, в който участват и ученици, които по принцип нямат право на това. Допълнителните часове достигат до 100 на месец при позволени от закона 36 часа, а служителите трябва да искат позволение, за да не работят извънредно. Според Apple всичко е доброволно, но въпреки това се предприемат мерки в тази насока.

Използването на подобни практики до такава степен подсказва, че Apple очаква сериозен интерес към новите си предложения. Според информацията на CLW американската компания и Foxconn са си поставили за цел производството на 12 000 смартфона на смяна. Повечето служители получават по 4000 юана месечна заплата, което е около 562 долара преди облагане с данъци.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня

  • и пак взимат повече отколкото в България
    twinz04
  • Терминът "Трудово законодателство" в нормалния смисъл едва ли е приложим в Китай, Индия, Виетнам и т.н.
    Kuzmanow