Франция въвежда данък за технологичните гиганти

Франция въвежда данък за технологичните гиганти

Франция прие данък за приходите от дигитални услуги на големите технологични компании, въпреки твърденията на САЩ, че по този начин нечестно се атакуват американските гиганти. Данъкът от 3% ще бъде наложен върху генерираните във Франция продажби на мултинационални фирми като Google и Facebook. Според френското правителство такива компании с централа извън страната плащат минимален или никакъв данък.

Междувременно американската администрация нареди проверка на ситуацията, което може да доведе до ответни мерки. Решението на французите засяга компании с приходи от над 750 милиона долара, от които поне 25 милиона са генерирани в страната. Данъкът ще бъде приложен със задна дата от началото на 2019 и се очаква през тази година да вкара във френската хазна още 400 милиона долара.

Големите мултинационални компании плащат малък или никакъв корпоративен данък в страните, в които нямат голямо физическо присъствие, защото отчитат повечето от приходите си там, където са централите им. Според Европейската комисия традиционните компании плащат около 23% данък за своите печалби в ЕС, а интернет компаниите плащат само 8-9%.

Франция иска данъците да се определят от дигиталното, а не само от физическото присъствие на компаниите. Засега обаче подобна мярка не може да се въведе в ЕС, защото страни като Ирландия, Чехия, Швеция и Финландия имат възражения. Затова и Франция реши да действа сама, като вкара данък, който е базиран на приходите, а не на печалбите. Страната е готова да го премахне, ако подобна мярка бъде договорена на международно ниво.

Източник: BBC

Оферти на деня