Sigma представи компактен пълноформатен безогледален фотоапарат

Sigma представи компактен пълноформатен безогледален фотоапарат

Японската компания Sigma е сред подкрепящите байонета L, който Panasonic ползва в своите първи пълноформатни безогледални фотоапарати, така че беше въпрос на време да представи и свой фотоапарат с него. Новото устройството се казва просто fp (идва от fortissimo pianissimo) и ползва 24.6MP BSI CMOS сензор с традиционен Bayer цветен филтър. Автофокусната система е контрастна и според компанията може да работи до -5EV.

Джаджата е малка за стандартите на байонета L (особено на фона на Panasonic S1R) и има размери едва 113 x 70 x 45 мм при тегло 370 грама. Корпусът е защитен от проникване на вода и включва още 3.2" сензорен дисплей с резолюция 2.1M точки и изненадващо количество бутони. Откриваме още HDMI, микрофон, USB 3.1 интерфейс и порт за външен микрофон.

Фотоапаратът има диапазон на ISO 100-25600, който може да се разшири до 6-102 400 и е снабден с напълно електронен затвор. Поддържа се фокусиране върху очите на хората в кадър и заснемане на HDR (снимки и видео), а освен това могат да се запечатват 14-битови DNG файлове. Sigma fp може да снима серийно със скорост 18fps, но само за 12 кадъра.

Възможностите за запис на видео са не по-малко впечатляващи. Устройството поддържа 12-bit UHD 4K/24p DNG видео и предлага достъп до waveform монитор, контрол на shutter angle и таймкод. Включен е и режисьорски режим за предварителен преглед на видеото в други съотношения. Заради малките размери на корпуса е добавена и специална система за охлаждане на сензора при продължителен запис.

Sigma ще осигури различни аксесоари за fp като захват, скоба за светкавица, визьор за дисплея и т.н. Компанията ще сподели параметрите на устройството и с производителите на аксесоари, което би трябвало да разшири избора на добавки. Продажбите на Sigma fp ще започнат през есента, но засега не е ясно на каква цена. Компанията обещава да пусне и фотоапарат с пълноформатен Foveon сензор, който ще има 20 милиона пиксела на слой. За него няма повече информация.

Източник: DPReview

Оферти на деня