Историята зад стъкленото покритие на екрана на първия iPhone

Историята зад стъкленото покритие на екрана на първия iPhone

Представеният от Стив Джоб през 2007 първи iPhone разполагаше с 3.5-инчов екран с пластмасово покритие, но едва ли много от вас са запознати с този интересен факт, тъй като пуснатото в продажба през юни устройство вече беше със стъклен панел. За замяната се споменава в прессъобщение на компанията едва 11 дни преди пазарния дебют на модела, а за случилото се в този промеждутък от пет месеца научаваме от главния оперативен директор на Apple – Джеф Уилямс.

Той разкрива, че в деня след представянето на смартфона, Джобс е споделил с него, че екранът се драска лесно и е необходимо използването на стъклено покритие. Уилямс отвръща, че подобна технология може да бъде разработена до няколко години, но покойният шеф на Apple е останал непримирим. Компанията започва да работи с Corning, които доразвиват своя концептуална технология в рамките на няколко месеца, които са описани като „чист терор“. Начинанието обаче е успешно и така се ражда първото поколение стъкло, което е издръжливо на надраскване, и което впоследствие става Gorilla Glass.

Уилямс споделя тази история през 2017 във фабриката на Corning в Кентъки, където компанията инвестира 200 милиона долара за развитието на гъвкаво стъклено покритие за сгъваеми дисплеи. Според слуховете Apple може да пусне подобен модел още през идната година. Междувременно стана ясно, че Джеф Уилямс ще отговаря за софтуерния и хардуерен дизайн в Apple след напускането на досегашния главен дизайнер на компанията Джони Айв. Уилямс е ръководил и разработката на Apple Watch в тясно сътрудничество с дизайнерския екип.

Източник: The Verge

Оферти на деня