Франция въвежда нови правила за е-тротинетките

Франция въвежда нови правила за е-тротинетките

От днес във Франци влизат в сила нови правила, които целят да регулират употребата на е-тротинетки и направят карането им по-сигурно на фона на стотици инциденти с тях. Каращите ги вече ще трябва да са на възраст поне 12 години и ще е забранено да ползват тротинетките на тротоара, а догодина ще бъде въведено и ограничение на максималната скорост. Според представител на транспортното министерство новите правила ще окуражат по-отговорна употреба и ще върнат спокойствието сред пешеходците и особено сред уязвимите групи на възрастните, децата и инвалидите.

Сред правилата, които влизат в сила, са забрана за каране на тротоара освен на разрешени места с пешеходна скорост; употреба само от един човек; забрана за ползване на мобилни телефони; каращите не могат да се движат срещу движението и трябва да ползват велоалеите, където са налични; забрана за ползване на слушалки при каране; при каране на пътища с по-висока разрешена скорост трябва да се ползват каска и отличителна жилетка; и пълна забрана за каране по междуградски пътища.

До юли догодина максималната скорост ще бъде ограничена на 25 km/h. Всяко нарушение ще се наказва с глоба от 135 евро, а при каране с висока скорост санкцията може да достигне 1500 евро. От BBC посочват, че във Франция са регистрирани поне 5 смъртни случая при ползване на е-тротинетки. Миналият уикенд при катастрофа в Бордо загина млад мъж, а возещата се с него жена пострада сериозно.

Преди дни и в София беше регистрирана катастрофа с тротинетка, която за щастие беше без жертви. В България също се работи за промяна на закона за движение по пътищата, а предложенията вече са готови обществено обсъждане. Очаква се законовите промени да бъдат направени до края на годината. Припомняме, че в деня на изборите Lime подарява безплатно пътуване в София, което компанията прави, за да стимулира гласуването.

Източник: BBC

Оферти на деня