Регламентът за движение на е-тротинетките е готов за обществено обсъждане

Регламентът за движение на е-тротинетките е готов за обществено обсъждане

Разработен е регламент за движението на електрически тротинетки, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Това съобщи днес председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова в предаването "Тази сутрин" на bTV. По думите ѝ основната цел е да се създадат минимални изисквания за безопасност, а не да се възпрепятства този екологичен начин на придвижване в градски условия.

"В разпоредбите на закона може да се каже, че приравняваме тротинетките на велосипедите, като създаваме някои допълнителни изисквания за тях", обясни Малина Крумова. Те ще могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава няма – плътно в дясно на платното по посока на движение, но само на пътища с разрешена максимална скорост до 50 км/ч. На общините се дава право да определят и допълнителни зони, в които да забраняват тяхното движение.

Електрическа тротинетка по гореописания ред може да се управлява от лица над 16 години. Лицата между 14 и 16 години ще имат право да управляват подобни превозни средства само по велосипедна инфраструктура, съгласно разпоредбите на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. Тяхното управление трябва да се осъществява със светлоотразителни елементи по облеклото на ползвателите. Максимално разрешената скорост ще бъде 25 км/ч, а засега регистрация на този вид превозни средства не се предвижда.

Текстовете вече са били предварително обсъдени както с експертите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, така и в максимално широк формат с представители на потребители, фирми вносители и предлагащи подобни превозни средства, компании за споделено пътуване с електрически тротинетки, общини и др. Според неофициална информация в България към момента има около 60 000 е-тротинетки, а прогнозите са за все по-масовото им навлизане в големите градове.

Цялото предложение за законова регламентация на движението на електрическите тротинетки е публикувано в сайта на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и всеки може да даде коментари по текстовете.

Източник: ДАБДП

Оферти на деня

  • Много важно е да се определи дали ще са позволени в парковете,където има много деца. Ако "ДА" трябва електронно да се ограничи скоростта им до 5 км/ч, както е направено ти Lime.
    amato