Френски стартъп трансформира дизелови автомобили в електрически само за 5000 евро

Френски стартъп трансформира дизелови автомобили в електрически само за 5000 евро

Френският стартъп Transition-One предлага връщането към нов живот на старите дизелови автомобили с преработването им в електромобили. Процедурата струва около 5000 евро след приспадане на правителствените субсидии във Франция (8500 евро без тях), като към колата се добавят електромотор, батерии и ново табло. Основателят на стартъпа Емери Либо очаква зелена светлина за проекта си от френските и европейски регулатори до края на годината, като заявки от клиенти ще се приемат още от септември.

Хибридните и изцяло електрически модели са представлявали едва 3% от новопродадените автомобили в Европа през миналата година. Това се дължи на високите им цени и ограничения пробег спрямо конвенционалните коли. Все повече градове на Стария континент обмислят или вече са въвели забрана за по-старите дизелови автомобили. Този процес започна през 2015, когато избухна скандалът с Volkswagen около вредните емисии на дизеловите автомобилите на компанията.

В момента Transition-One демонстрира услугата си чрез преработена версия на Renault Twingo с три комплекта батерии в предния отсек и два в резервоара. Батериите са с тегло 120 кг, а преоборудването на целия автомобил отнема под един ден. Либо и екипът му работят върху проекта от две години, като стартъпът има за цел да привлече финансиране от 6 милиона евро. Със средствата ще бъде изграден завод, който ще може да преработва до 4000 автомобила годишно.

Решението на Transition-One е подходящо за редица малки автомобили, сред които Citroen C1, Peugeot 107, Fiat 500, Toyota Aygo, Twingo II и Volkswagen Polo. Съществуват обаче опасения, че подобен тип дейност може трудно да придобие одобрение от регулаторните органи, което може да е спънка за проекта, а и за идеята като цяло.

Източник: Bloomberg (изисква регистрация)

Оферти на деня