Германска екоагенция иска забрана на устройствата с фиксирани батерии

Германска екоагенция иска забрана на устройствата с фиксирани батерии
iPhone популяризира концепцията за устройство, чиято батерия не подлежи на лесна смяна от потребителите, а след това тя беше подхваната и от други производители. Това обаче не се харесва не само на някои потребители, но и на някои държавни органи - например на германската федерална агенция за опазване на околната среда. Според нейния шеф Йохен Фласбарт тази практика е неприемлива и устройствата с вградени батерии като лаптопи, таблети и смартфони, трябва да бъдат забранени в ЕС.

Според него подобни устройства са по-трудни за рециклиране, а освен това имат по-кратък живот на употреба. Последното на свой ред води до консумацията на повече природни ресурси за производството на нови устройства, вместо старите да се използват по-дълго. А с пускането на по-евтини устройства с вградени батерии потребителите предпочитат да купят нови, вместо да изберат скъпа замяна на батерията. ЕС може да направи допълнения в своята директива за екодизайн, но в последните й чернови се обръща внимание на консумацията на енергия, но не и на конструкцията на устройствата.

http://www.heise.de/newsticker/meldung/Umweltbundesamt-Chef-Geraete-mit-fest-eingebautem-Akku-verbieten-1748458.html
http://www.fr-online.de/wirtschaft/ressourcenverschwendung--deutschland-gefaehrdet-seinen-wohlstand,1472780,20843218.html

 • Вие чувате ли се кви глупости приказвате :D бил със фиксирана и нямал нужда от резервна,боже боже ами като се изтощи кво ще правиш каквото прави всеки който няма резервна ще я сложи на зарядно. Другия пък фиксираната издържала целия цикъл на живот на устрйството те затова ли почнаха да продават айфона със дефекти още в кутията да е живота му колкото на батерията.Една литиева батерия има живот средно към 2 години и после нейзбежно умира-но като има фанатици да си купуват нов айфон на всеки 6 месеца мн ясно че никога няма да сменят батерия :D
  fox_vt
 • Едва ли ще е над 2 години, понеже гаранцията и отговорността на производителя е 2 години.
  makeno
 • Също така при равен обем вградената батерия позволява по висок капацитет от сменяемата. Запоените проводници имат висока надеждност. Всякакви паразитни съпротивления по веригата са вредни и опасни за батерията. Затова всичко е необходимо да се запоява. Това при сменяема батерия е невъзможно Контактните повърхности на сменяемата батерия при употреба се окисляват. Според мен основният проблем на устройствата с вградена батерия е това че започнаха да използват лепило за при асемблирането им, което налага подмяната на цяла група монтажни елементи при сменяване на батерията. Нямам против това решение, стига услугата по отваряне, подмяна на монтажните елементи с нови, смяна на батерията и затваряне на устройството да е безплатна за потребителя за 5 години от закупуване на стоката. Иначе и сега е възможно с външна батерия да се удължава до безкрай ползването на джаджите. Неудобството е кабела, но има и модели, където външната батерия е под формата на калъф за телефон.
  A4i
 • Абсолютно те подкрепям! Да не говворим, колко е важна монолитността на даден продукт за здравината му, отделно елъл например, слагат такива батерии, които изкарват целия цикъл на устройството.
  mr_j
 • Дано да се случи. Пълно безумие е да имаш устройство което издържа няколко часа само на батерия (както са повечето смартфони) и да нямаш възможност лесно да поставиш резервна. В момента ползвам Desire HD на година и половина с оригинална батерия и при гледане на филми не издържа повече от 2-3 часа. Същото е положението при записване на клипове, навигация или въобще пуснат GPS (необходимост за снимки с геотаг). Правенето на снимки също хаби доста батерия. При това положение резервната батерия си е необходимост. Естествено не си я нося винаги с мен, но когато знам, че ще ми се наложи винаги си вземам поне една. Малко глупаво звучи \"Вашето ново устройство може да прави хиляди неща ... но само за три часа\" И на това мобилно ли му се вика?
  todortk
 • Какви ли не глупости не измислят европейските чиновници. То не бяха за кривината на краставиците, или за заоблеността на доматите... А аргументите им са изсмукани от пръстите. Аз пък мисля обратното. Ако iPhone и подобните му с фиксирани батерии бяха със сменяеми, всеки юзер щеше да си купи резервна да си я сменя (както аз правех с моя андроид) Сега съм с фиксирана и нямам нужда от резервна - спестил съм материали за една батерия и съм спомогнал аз опазване на околната среда.
  bayhuy
 • Аз бих се зарадвал и на безплатна услуга по замяната на батерията. От техническа/икономическа гледна точка това ще е добро решение, за разлика от забраните и ограниченията.
  A4i