Германските оператори са шокирани от цената на 5G честотите

Германските оператори са шокирани от цената на 5G честотите

Търгът за 5G честоти в Германия, който започна през март, приключи, но резултатите от него се оказаха повече от разочароващи за телекомите, защото четирите участващи страни ще трябва да платят 6.6 милиарда евро. Процедурата имаше 497 кръга и позволи навлизането на четвърти оператор, 1&1 Drillisch, който ще похарчи 1.1 милиарда евро за два 5MHz блока в обхват 2GHz и 5 блока от по 10MHz в 3.6GHz.

Пазарният лидер Deutsche Telekom ще закупи най-много честоти, като ще плати 2.2 милиарда евро за 4 блока в обхват 2GHz и девет в 3.6GHz. Vodafone ще похарчи 1.9 милиарда евро за 90MHz в обхват 3.6GHz, а освен това ще вземе две блока от 15MHz и два от 5MHz в обхват 2.1GHz. Telefonica ще ползва два блока в 2.1GHz и седем в 3.6GHz срещу 1.4 милиарда евро.

Решението на местния регулатор предизвика множество критики заради цената и продължителността на процедурата. Според Deutsche Telekom навлизането на новата технология е било забавено значително, защото цената за честотите е прекалено висока, а операторите нямат необходимите пари за разширението на мрежите си. Представител на Vodafone дори нарече търга за честоти катастрофа за Германия.

Българските телекоми също се притесняват за цената на честотите за употреба за 5G мрежи. Това е един от основните въпроси за решаване преди навлизането на новата технология в страната ни заедно с освобождаването на нужните честоти и промяна на разрешителния режим за изграждане и обновяване на базови станции.

Източник: Mobile World Live

Оферти на деня

  • Само че ще ги откраднат от данъците, друг начин не виждам.
    tzincbg
  • Честотите едно, ами антените... А1 имали около 3000 в цялата страна. За 5G в големите градове трябвало да станат 8000. Ама тва само след купуване на 5G честоти... Днес ми споделя един човек от компанията. :roll: Ще си почакаме доста. И накрая ще си платим.
    Вито
  • Познайте кой ще ги плати на операторите? Клиентите разбира се. Поредният данък.
    texasvalden