България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

В рамките на среща с медии изпълнителния директор на Telenor Джейсън Кинг обяви, че компанията е подала в Комисията за регулиране на съобщенията заявление за временно ползване на спектър за тест на 5G технология. Очаква се тестовете да започнат през третото тримесечие след получаване на необходимите честоти. Telenor ще се опита да потърси различни начини на приложение на технологията, но според Кинг основното в началото ще бъде осигуряването на безжичен широколентов достъп. Компанията възнамерява да представи предимствата на технологията и на различни места в страната.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Очакваме подобни заявления за тестови честоти в обхват 3600 MHz да подадат и останалите телекоми. И все пак Кинг изтъкна, че пред навлизането на 5G в страната има много съществени пречки и ако не им се обърне внимание на правителствено ниво страната ни може да изостане значително от останалите страни в ЕС. Така може да не успеем да влезем в заложните от ЕК цели - според тях до 2020 всяка страна от ЕС трябва да има поне по един град с 5G покритие, а към 2025 то трябва да обхване цялата територия и основните пътища и железопътни линии.

Основните предизвикателства пред мобилните оператори в България са три: освобождаването на спектър, цената за ползването му и разрешителния режим за изграждане на телекомуникационно оборудване. Страната ни все още се бави с освобождаването и разпределянето на спектър във всички честотни ленти - ниски, средни и високи, а без него няма как да се въведат комуникационните стандарти от следващо поколение и гарантирането на необходимия капацитет за бърза връзка и покритие на отдалечени райони.

Така например според Telenor България е единствената държава от ЕС, която не е освободила напълно спектъра за 4G в 800 MHz. Другият нискочестотен спектър – този в 700 MHz, e също частично блокиран, а той е ключов за изграждането на мобилна мрежа от пето поколение, която да има голям обхват при по-ниски капиталови разходи. Подобна е ситуацията при 3.6GHz – голяма част от този спектър е освободена, но е нужно освобождаването на още честоти, за да се покрият нуждите на телекомите. "За да продължим с развитието на мобилния пазар в страната, трябва да обединим усилия с правителството и регулатора, за да преодолеем заедно бариерите, които стоят пред нас", посочи Джейсън Кинг.

Telenor и другите телекоми водят дискусия с Министерство на транспорта и информационните технологии и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията и с Министерство на регионалното развитие и благоустройство и според Джейсън Кинг тя е ползотворна. "Според всички нас оптимизирането на цените на радиочестотния спектър е важно условие за повече инвестиции в сектора на мобилните комуникации, което от своя страна ще повиши конкурентоспособността на страната."

Що се отнася до цените на спектъра те трябва да отразяват българските пазарни условия и да съответстват на средноевропейските нива, посочва Михаела Калайджиева, главен директор "Корпоративна политика". Според нея в момента цените са непропорционално високи - например еднократната такса за използване на спектър в 800 MHz е 2.5 пъти по-висока от средноевропейската, а годишната такса е двойно по-скъпа. В момента се работи с КРС за създаване нов модел за изчисляване на таксите, така че те да бъдат икономически обосновани.

Въвеждането му ще нормализира цените, а това на свой ред ще ускори инвестициите на инвестициите в мобилната мрежа през идните години и ще улесни навлизането на 5G. Ако цените на спектъра за 5G останат прекалено високи то Telenor просто няма кандидатства за лиценз и вероятно това ще направят и другите телекоми.

Другата важна пречка пред бързото изграждане на инфраструктурата на телекомите е в ресора на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Telenor изтъкна, че според последния сравнителен анализ на GSMA, в който се разглеждат строителните изисквания за мобилни мрежи в Европа, България е сред малкото останали страни, в които е запазен сложният и бавен разрешителен режим за технологично обновяване на базови станции.

В повечето държави това отдавна се прави без строителни разрешения, а наскоро облекчения в тази посока са направени в законодателствата на Сърбия, Румъния и Северна Македония. Компанията посочи, че получаването на разрешение за изграждане на базова станция отнема около година и половина и е съпроводено с много документи. Процесът е същия и при подмяна на оборудването на една станция - пак трябва да се чака година и половина и да се подадат същите документи.

Срещата нямаше как да мине и без въпроси за Huawei, който е основен доставчик на телекома. Telenor ще изгражда своята 5G мрежа с технологии на китайската компания и според Джейсън Кинг няма никакви основания да не продължи успешната съвместна работа с нея при мрежовото оборудване и при телефоните. За обозримото бъдеще Tеlenor ще продължи да продава телефоните на Huawei. Джейсън Кинг смята, че сегашната ситуация около компанията е политическа и се надява, че скоро ще бъде разрешена. И все пак от бизнес гледна точка, подобно и на другите оператори, Telenor има резервен вариант по отношение доставчиците на оборудване.

 • Така се разбрахме.
  След 10-15 години може наистина да се возим в автономни коли.
  Друго си е да кажеш на колата, карай към морето и ме събуди като стигнем :D Или спри мен пред вкъщи и ходи да се паркираш :)
  Неее, пак не се разбрахме, като кажа на колата да кара към морето ще е за да мога да си пия бирата или ракията с жената и децата :lol:
  radko89
 • Така се разбрахме.
  След 10-15 години може наистина да се возим в автономни коли.
  Друго си е да кажеш на колата, карай към морето и ме събуди като стигнем :D Или спри мен пред вкъщи и ходи да се паркираш :)
  И огорчена напуска страната. :)
  tzincbg
 • Така се разбрахме.
  След 10-15 години може наистина да се возим в автономни коли.
  Друго си е да кажеш на колата, карай към морето и ме събуди като стигнем :D Или спри мен пред вкъщи и ходи да се паркираш :)
  board
 • Със сигурност има много време докато се случи всичко, което обсъждаме - аз бих казал минимум оптимистично 5 години, но може и 10-15 години да отнеме, което пък наистина може да води до 6G, кой знае.

  Относно производството - идеята е, че най-голямо приложение ще има при автоматизиране на интерлогистични процеси и взаимодействие между производител, клиенти, доставчици и складове.
  Преди 2 месеца бях на визита на немската фирма Arburg, която произвежда шприц машини за пластмасови изделия.
  Те са започнали да инвестират в тази насока и показваха приложения на интеграция на 5G локална мрежа с автоматичен склад суров материал, изходяща продукция, автоматични статистики и подобряване на производителността на машините чрез AI и свързаност на всички тези звена.
  Хора почти нямаше в производството, цялата система се оптимизираше и при непредвидени обстоятелства вземаше самостоятелни решения за справяне със ситуацията.
  Според компанията са ограничени в момента от мрежата и изчислителните мощности на дейта центровете им, което се надяват да се промени в бъдеще.

  Далеч съм от идеята, че това ще се случи в България скоро - нямаме завод, който да се доближава дори малко до това, което видях, но беше феноменално и много задоволително за наблюдение.
  radko89
 • Може да твърдите колкото си искате, че това няма да се случи скоро или дори, че няма да дойде в България, но това не е темата на дискусията тук. Аз останах с впечатление, че за това говорим. Темата в която коментираме е за изграждането на 5G мрежа в България. Ти каза, че я очакваш с нетърпение, защото сматаш да я използваш в работата си. За това попитах за какво?

  Но явно след това неусетно сме влезли в научната фантастика без да разбера.
  Говори се, че бъдещите автомобили ще генерират от порядъка на 2 петабита данни. Запис от 1 ден с това количество ще отнема около месец за трансфер при една добра WiFi мрежа. Това твърдение е абсурдно. Първо 2 Петабита са нечовешки много информация за да се генерира за ден. Дори колата да е в движение 24 часа(което не е сериозно), за да ги генерира говорим за над 23Gbps в секунда. Това е над теоритичния максимим за скорост на 5G мрежа, значи чакаме 6G ;) В момента за 4К стрийм е нужна около 25Mbit връзка, значи колата ще предава инфорация равняваща се на 920 едновременни 4К стийма. :shock: Не е сероизно.
  Отделно, че Wi-Fi 6 има максимална скорост от 9,6Gbps, та разликата няма да е толкова голяма. Ако ще се сваля някаква статистическа информация за обучение, най-логично ми звучи да става докато колата се зарежда.
  И като цяло няма да трябва интернет свързаност за да ти работи колата, бъркате се. Просто за да са сигурни тези коли всеки експерт е на мнение, че те трябва да комуникират по между си. А значи няма да има нужда от интернет за да се движат колите? Еми супер, заначи отпада цялата тема за 5G-то. :)
  Това с комуникирането помежду им е много хубаво. Ама нали се сещаш, че тези коли доста дълго време ще се движат сред стандартни автомобили, които да ти кажа, не са никак комуникативни. Отделно не е ясно дали ще се въведе единен комуникационен протокол и сървър майка или всеки производител ще има свой. Не на последно място могат да комуникират директно през Wi-Fi или друга специално създадена директна връзка, без нужда от посредник. Нали ще комуникират само с колите в околност.

  Та общо взето има хиляда неизвестни и обсъждаме просто някакви проекто идеи.

  Колкото до супер умното произодство, защо роботите замесени в него, не могат да са свързани в локална мрежа?
  board
 • На кратко казано, това е бъдещето. Затова са и тези жестоки битки Америка Китай кой ще контролира сензорите и камерите и от там съдбите на хората. Жалко, че за напредъка губим свобода. Замества се постепенно със "степени на свобода", просто компютърът изчислява по-бързо и повече ходове напред от теб и си мислиш, че изборът ти е бил свободен. Това не са някакви фантазии, видяхме, че вече се ползват таргетирани реклами, че фейсбук тества как ще се отрази фийд с негативни новини, но това е само началото. Но пък от друга страна властта също губи част от силата си. Много по-лесно е да хванеш и изтописаш органите в крачка.

  4g беше изиграно много елегантно, сякаш теленор сами са откачили и подменят цялата мрежа за чест и слава. И другите нямаше накъде.
  За 5g ще се намесят правителствени проекти ако се налага, но ще го направят. Щом им кажат от вън, нашите изпълняват много бързо.
  tzincbg
 • Samoznai, бира и от мен, кажи къде и кога искаш да си получиш наградите :)
  radko89
 • Лошото е, че сме малцинство по непонятни за мен причини... Причините са съвсем понятни и са същите поради които имаме неработещи институции, закони, които не се спазват, правителствата, които избираме, както и повсеместната мизерия, както материална, така и на съзнанието.
  Но си мислех, че поне със законите на физиката, които се доказват всяка една милисекунда от съществуването ни никой няма да спори. Наивен съм бил, явно.
  samoznai
 • Samoznai имаш от мен 🍻 Лошото е, че сме малцинство по непонятни за мен причини...
  Боби13
 • Темата тръгна от изказване на шефа на Теленор, който много усукано ви казва, че ако сте чакали твърде дълго да има 4Г, ще има да чакате много повече за 5Г и това ще е защото имаме скапана държава и държавни институции, които хал хабер си нямат как да свършат елементарни неща.
  Я се поосъзнайте малко и престанете с глупостите за умрели гълъби, "протести в Швейцария" и прочее дивотии от доказано лъжливи сайтове като бултаймс. Това за гълъбите беше разобличено като пълна измишльотина отдавна, а протестите в Швейцария (един протест, 1000 души) бяха най-вече и преди всичко срещу опитите на централното правителство да налага решения на отделните кантони (които в Швейцария са доста самостоятелни), без обичайните за страната референдуми.
  Но най-вече престанете с глупостите от типа "за какво ни е 5Г, като и 4Г стига", защото моментално става ясно, че не разбирате и грам от нещата, които се обсъждат. За вас са темите със "скритите" оферти и "как да гледам безплатно телевизия"...
  И не - нямате право на собствено мнение - имате право на собствено ИНФОРМИРАНО мнение. Което значи да прочетете малко повече или поне да питате някого, който разбира, преди да плещите глупости, ще ме прощавате за френския. Както правя аз.
  samoznai
 • Това означава, че всяка една кола има поток от ГБ данни в секунда. Гигабайт данни в секунда, не думай, значи ще си караш колката няколко минути преди да ти свърши интернет плана, следващия месец пак :lol:

  Кой би си купил кола, коята се движи само при наличие хипер бърз интернет? Пада ти нета и си до там, не звучи яко.

  Ама така де, ще поживеем ще видим. Много ми е любопитно колко ли години след пускането на 5G мрежите някой ще се похвали, че се е возил
  на такъв автомобил у нас. И изобщо ще му трябва ли 5G-то за да се движи.

  Иначе ти подхвана темата с това как нямаш търпение да вкараш новите технологии във фирмата си. Можеш ли да споделиш някое конкретно приложение в което си представяш, че ще промениш нещата?
  Ок, явно ще трябва да се впускаме в подробности за скептично настроените :)

  За да се случи световно възприемане на автономни self-driving коли те трябва задължително да бъдат колко или по-сигурни от човек, който управлява автомобил. За да се случи това има няколко аспекта:
  1. Алгоритъм за управление;
  2. Скорост на вземане на решения от автомобила.

  по точка 1 - както вече обясних - тези коли работят на базата на AI. За да бъде ефективен алгоритъмът той трябва да се научи сам, като се задават основни правила в началото а алгоритъма по тях се настройва и подобрява. Това подобрява става чрез така наречените невронни (neural) мрежи, които наподобяват по структура и взаимодействие невронните връзки в мозъка.
  Подобряването става на принципа positive loop, който "поущрява" алгоритъма при правилни решения, като обратното също е вярно.
  Самото обучение става в симулации както вече споменах на супер компютри, като за да бъдат те ефикасни трябват колкото може повече данни, които например при тесла се събират и изпращат пасивно от автомобилите.
  Говори се, че бъдещите автомобили ще генерират от порядъка на 2 петабита данни. Запис от 1 ден с това количество ще отнема около месец за трансфер при една добра WiFi мрежа.

  по точка 2 - за да може този алгоритъм да работи свободно се изработват ASIC микропроцесори, които имат едничката цел да обработват точно тези данни и нищо повече.
  За да могат да бъдат сигурни въпросните автомобили обаче ще трябва както казахме реакции, по-бързи от човешките (2ms), както и свързаност между сензорите на тези автомобили. Това означава, че получаваш сигнал от сензора, трябва да бъде изпратен до другата кола, след това трябва компютърът да вземе решение.
  В момента с 4G това не е възможно, нито като латентност, нито като капацитет на мрежата.

  И като цяло няма да трябва интернет свързаност за да ти работи колата, бъркате се. Просто за да са сигурни тези коли всеки експерт е на мнение, че те трябва да комуникират по между си. С толкова много информация генерирана всяка секунда и с толкова много автомобили на пътя това няма как да се случи.
  Може да твърдите колкото си искате, че това няма да се случи скоро или дори, че няма да дойде в България, но това не е темата на дискусията тук. Това трябва да се случи и ако не трябваше и всички мислеха като вас още щяхме да сме на парни двигатели и никой нямаше да излива толкова пари и да ангажира толкова ресурси в тази налудничава идея.
  Не забравяйте, че всяка една технология изглежда почти неприложима и неизползваема в началото, но неуморните хора, които искат да бутнат технологията до нови висоти и го правят не само за пари, но и с една по-висша цел в крайна сметка успяват!

  П.С. питаш пак какво бих направил с производство - конкретни мои идеи няма да споделя (твърде е рано и те са си само за мен засега), но в предния си пост пуснах една статия, прочети я, не е дълга.


  Айде със здраве и по-малко песимизъм. Отворете си съзнанието за новото! :roll:
  radko89
 • За телепортaцията... малко ще почакаме... някъде когато дойде 13G 😂
  Боби13
 • Аз не съм песимистично настроен. Просто си говорим по темата, какво ще се промени у нас с въвеждането на 5G. И съответно, ако се забави навлизането, какво ще се отложи.

  Та си обсъждаме да очакваме ли летящи коли, телепортация през телефон и други подобни :D
  board
 • Все си мислех, че младите хора са напредничави и искащи, търсещи новото, но някой пишат в стил 80-годишни в началото на 21 век ! Ако стане това, ако свърши нетът, ако... ако... ако... Ако Ботев беше с бронежилетка, а Левски с Найк... 5G ще дойде, въпреки недоверието на някои и тогава Вие ще се чудите защо сте били песимистично настроени !
  Боби13
 • Това означава, че всяка една кола има поток от ГБ данни в секунда. Гигабайт данни в секунда, не думай, значи ще си караш колката няколко минути преди да ти свърши интернет плана, следващия месец пак :lol:

  Кой би си купил кола, коята се движи само при наличие хипер бърз интернет? Пада ти нета и си до там, не звучи яко.

  Ама така де, ще поживеем ще видим. Много ми е любопитно колко ли години след пускането на 5G мрежите някой ще се похвали, че се е возил
  на такъв автомобил у нас. И изобщо ще му трябва ли 5G-то за да се движи.

  Иначе ти подхвана темата с това как нямаш търпение да вкараш новите технологии във фирмата си. Можеш ли да споделиш някое конкретно приложение в което си представяш, че ще промениш нещата?
  board
 • Автономните автомобили работят с AI на базата на само-обучението.
  Това означава, че всяка една кола има поток от ГБ данни в секунда. Не само трябва да ги обработиш тези данни, а и да ги анализираш в последствие за да си ревизираш вече създадените правила от изкуствения интелект за да може той да се надгради.
  Това при толкова много данни става чрез супер компютри, а не с процесора на тесла или iPhone!
  И имайте предвид, че говорим за хиляди автомобили на едно място - айде сега ако може някой да ми обясни колко ще стига 4G и как ще опънем оптики до въпросните автомобили.
  Ако си мислите че тази пародия на 5G която в момента се пуска в другите държави с латенция от 25 ms става за автономни автомобили :D . Искам някой да ми покаже изградена мрежа с латенция 1 ms , за да има смисъл от 5G.
  Като дойде standalone версията, ще стане.
  Dubspace
 • Автономните автомобили работят с AI на базата на само-обучението.
  Това означава, че всяка една кола има поток от ГБ данни в секунда. Не само трябва да ги обработиш тези данни, а и да ги анализираш в последствие за да си ревизираш вече създадените правила от изкуствения интелект за да може той да се надгради.
  Това при толкова много данни става чрез супер компютри, а не с процесора на тесла или iPhone!
  И имайте предвид, че говорим за хиляди автомобили на едно място - айде сега ако може някой да ми обясни колко ще стига 4G и как ще опънем оптики до въпросните автомобили.
  Ако си мислите че тази пародия на 5G която в момента се пуска в другите държави с латенция от 25 ms става за автономни автомобили :D . Искам някой да ми покаже изградена мрежа с латенция 1 ms , за да има смисъл от 5G.
  STE1
 • Има известно основание в думите му, че властта иска повече да контролира населението с множество камери и сензори. Обаче контролът, в който са го вкарали да вярва в конспирации е много по-гаден - постоянен страх, че го контролират и облъчват, тровят и разболяват. Че няма никакъв шанс за реален успех - големите са твърде силни и непобедими. Всички успели са зли и продажни. Пълно отчаяние. В същото време не вярва в науката, където единствено може да получи реални данни, само повтаря едно и също. Не обръща внимание на реалните фактори за здраве и успех като петролните горива, въздуха.
  tzincbg
 • Изгледайте видеото и се замислете наистина дали искате да бъдете контролирани във всеки един момент. Там се казват и други неща за безопасноста при 5G, което е табу тук в този форум.
  https://bultimes.com/спешен-зов-за-събуждане-5g-е-опасност-за/
  Тези теми са табу само защото се коментират от слепи, лаици, които дрънкат глупости (с извинение, нищо лично)!
  Няма как това, което е написано в "bultimes" да се приеме сериозно от някого, който има дори малка представа от физика (говоря за гимназия - слушал ли си там си ток) :lol:
  radko89
 • Някои хора яко се филмират.... Има места, където няма интернет и може там да отидат да живеят 😉
  Боби13