Голяма част от потребителите ползват смартфона си над 2 години, сочи проучване

Голяма част от потребителите ползват смартфона си над 2 години, сочи проучване

Като една от причините, довели до спада в доставките на смартфони през последните тримесечия, се посочва, че потребителите използват устройствата си за по-дълъг период от време. Подобна тенденция се отчита и от ново проучване на американския виртуален оператор Ting, в което са взели участие 3600 потребители, които са споделили информация свързана с последния случай, в който са заменили смартфона си.

47% от тях са заменили устройството си след 3 до 5 години на работа, а 30% след две години. Има разлика в навиците спрямо възрастта на потребителите, като 40% от тези между 18 и 24 години са задържали последния си телефон за една или по-малко години. На другия полюс са 50% от хората между 55 и 64 години, които задържат модела си между три и пет години.

Като основна причина за замяна 32% от потребителите посочват, че устройството не работи толкова добре, колкото преди. За 23% причината е счупване или загуба, а за 18% устройството просто е остаряло. Друг интересен аспект е смяната на платформата при избора на нов модел. 78% от потребителите с iPhone са взели нов модел от Apple, а 22% са преминали към Android. При Android 94% от хората продължават да използват тази платформа, а едва 6% преминават към Apple.

При избора на нов модел 42% от запитаните са изхарчили между 150 и 399 долара, а 3% над 1000 долара. Ключов фактор при избора и за двата пола е цената, като на второ място при мъжете са характеристиките, а за жените операционната система. След излизане от употреба на стария им телефон 46% от потребителите са го предали на децата си.

Източник: Ting

Оферти на деня

 • Компактните телефони са история 😉 Дано не се, не искам лопата в джоба. Щом и компактен Ноут пуснаха, може да не са чак толкова история.
  Освен това започват да навлизат сгъваемите, кеф ти малък екран, кеф ти голям. ;)
  board
 • Компактните телефони са история 😉
  Боби13
 • Аз обикновено взимам телефон през 2 години, като преподписвам договора. Но допускам, че с S10 мога да се разделя след една. Очаквам Самсунг догодина да прогресират по-сериозно с камерата на S11, което ме интересува. Но да видим какво ще стане.
  board
 • Напоследък нищо интересно и оригинално.... Само някакви големи и чупливи(стъклени) телефони, правете компактни телефони бе!
  :evil:
  scenic
 • Че то повечето хора навсякъде по света си купуват телефоните субсидирани с аб.план. В Щатите масово са с айфони, които ги взимат на по $400-500 по този начин или на лизинг за по $20-30 месечно - смешни пари за техните доходи. Да не говоря пък какви изгодни ъпгрейд програми имат, така че - да, масово американците не дават $1000 за нов телефон, защото имат много добри условия за субсидии! И това не си го измислям, защото имаме приятелско семейство там. Последния път когато си идваха ми се чудиха защо съм си взел Самсунг, а не айфон. Като им казах как ги дават тук мобилните ни оператори се посмяха искрено. Миналата година ми донесоха iPhone 8 Plus - чисто нов за 1100 лева, а аз го продадах с около 200 лева печалба после. Но разходите по разни аксесоари за него намалиха печалбата на 100 лева. :D
  Ванката
 • Най- интересното нещо от статията е този цитат:

  "При избора на нов модел 42% от запитаните са изхарчили между 150 и 399 долара, а само 3% над 1000 долара. Ключов фактор при избора и за двата пола е цената."

  Тук става въпрос за американци. Тоест не може да се каже, че са бедни, но очевидно нявсякъде по света хората си правят добре сметката! Купуват се основно телефони среден клас, с цена между 150 и 399 долара, а едва 3% от хората са склонни да похарчат над 1000 долара за смартфон!
  Мilen
 • Тест.
  Мilen
 • Нормално е да се ползва телефона 2-4 години. През този период не се случват някакви нечувани новости. Друг е въпроса, че тук във форума, а и като цяло по форумите сме една шепа ентусиасти, които си купуваме по-често нови телефони, за да заменим старите, но и те са нови...
  Ванката