Наследникът на Samsung Group може да се върне в затвора

Наследникът на Samsung Group може да се върне в затвора

Южнокорейският върховен съд отсъди, че делото за подкуп срещу вицепрезидента на Samsung Electronics и наследник на Samsung Group трябва да бъде преразгледано от по-ниска инстанция, което може да доведе до налагането на по-тежка присъда и дори до връщане на Джей Й. Лий в затвора. Съдът е отхвърлил част от предишното решение, което наложи условна присъда от 2 години и половина в отговор на обвиненията за подкуп и незаконно присвояване, които бяха част от мащабния скандал, довел до сваляне на предишния президент на страната.

Висшият орган е установил, че апелативния съд погрешно е отхвърлил обвиненията за подкуп срещу Лий във връзка с трите коня, които Samsung Group е подарила на дъщерята на близка приятелка на бившия президент Парк Геун-хи. В предходното дело се реши, че конете не се считат за подкуп, което доведе до намаляване на присъдата на Лий до условна, което му позволи да излезе от ареста.

Върховният съд обаче смята, че трите коня са били подкуп на стойност 3.4 милиарда вона (2.8 милиона долара) и са били опит за получаване на правителствена поддръжка за издигането на Лий като изпълнителен директор на Samsung. В допълнение съдът смята, че дарените от Samsung 1.6 милиарда вона на спортната фондация на приближената на Парк Геун-хи също трябва да се разглеждат като подкуп. Ако преразглеждането доведе до присъда от над 3 години това автоматично означава влизане в затвора, защото условните присъди в Корея може да са със срок не повече от 3 години.

Според южнокорейското криминално право осъдените за даване на подкупи от над 5 милиарда вона автоматично получават ефективна присъда от поне 5 години. Всичко това може да се отрази на Samsung, защото идва в момент, в който Лий трябва да вземе важни решения за бъдещето на компанията на фона на японските санкции, които ограничиха износа за Корея на важни материали за високотехнологично производство на чипове и дисплеи.

Източник: ZDNet, Bloomberg, The Investor

Препоръчани оферти