Google подготвя поддръжка за десктоп режим в Android Q

Google подготвя поддръжка за десктоп режим в Android Q

Google е започнала да изисква от разработчиците да преправят приложенията си, така че да поддържат нов режим за работа с външен дисплей в Android. Вземайки някои от софтуерните функционалности на решенията на Huawei (Easy Projection) и Samsung (DeX), компанията подготвя своя алтернатива, която ще бъде вградена в AOSP. По време на малък панел, проведен на конференцията Google I/O, Google споделя информация за поддръжка на десктоп режим, наречен Multi-Display.

За новата функционалност говори софтуерният инженер, част от екипа Android Framework WindowManager – Андрии Кулян. Целта на решението е да се поддържа работа с повече дисплеи като телевизори и монитори. В Android Q е налична възможност за визуализиране на софтуерна клавиатура на втори екран, но тя не може да се показва едновременно и на двата екрана. Прозорецът с клавиатурата може да бъде местен от единия в другия екран, а освен това ще е налична възможност за задаване на различни тапети за екраните.

Потребителите ще могат да ползват друг лаунчер на втория дисплей. Разработчиците могат да тестват своите приложения, активирайки опция „force desktop mode“, която показва показалец на мишка и позволява свободното преместване на прозорците на приложенията. В Google Pixel е налична възможност за симулиране на дисплей, а при други устройства е необходима поддръжка за изход към HDMI. При Essential Phone новият декстоп режим стартира със свързването на устройството към монитор.

Източник: XDA Developers

Оферти на деня