Протести срещу 5G в Швейцария

Протести срещу 5G в Швейцария

Над 1000 граждани излязоха на протест срещу въвеждането на 5G мрежи в Швейцария. Акцията пред парламента в Берн бе организирана от движението Stop5G и е първата от серия планирани протести в цялата страна. По време на митинга речи произнесоха учени, лекари, инженери, природозащитници и дори местен музикант, които настояваха да се наложи мораториум върху изграждането и въвеждането в експоатация на мобилните мрежи от пето поколение.

Организаторите на протеста разкриха и какво ги притеснява в новата технология. Според тях 5G носи опасност за здравето, а електромагнитните вълни могат да причинят серия от болести - от хронична умора, през депресия та чак до рак. Също така протестиращите са убедени, че мрежите от ново поколение ще нанесат сериозни щети на устройчивото развитие на инфраструктурата и ще са вредни за околната среда заради повишената консумация на енергия.

Не на последно място организаторите на митинга подчертаха и рисковете за личния живот на гражданите и възможностите за контрол след постигането на универсална свързаност. Интересното е, че настроенията срещу 5G мрежите се споделят от мнозинството швейцарци. Проучване на списание L’Illustré показва, че цели 54% се страхуват от последствия за своето здраве след въвеждането в експлоатация на новите мобилни мрежи. Над 23 000 пък са вече записаните участници в подписка за налагането на мораториум върху 5G.

Поне за момента правителството обаче твърди, че няма намерение да спира прогреса и че опасенията на протестиращите са необосновани. В същото време швейцарската система за директна демокрация позволява поставянето на въпроса на референдум. Интересното в случая е, че до евентуалното провеждане на такова допитване 5G мрежите вече ще са изградени и в случай на отрицателен вот от страна на швейцарците те вероятно ще трябва да бъдат изключени.

Източник: Swissinfo

Оферти на деня

  • Няма такива данни засега.
    tzincbg
  • Технологията може да се окаже доста проблематична.
    STE1
  • Я да видим сега дали протестите ще се концентрират където Huawei e забранен....
    tzincbg