Google пусна пета бета версия на Android Q

Google пусна пета бета версия на Android Q

Както се очакваше, тази седмица Google започна разпространението на Android Q Beta 5 със системна версия QPP5.190530.014. Малко след това обаче, без да посочва конкретни причини, освен че са свързани с процеса на инсталация, компанията спря възможността за изтегляне на софтуера. По-късно проблемите бяха разрешени и обновяването отново беше достъпно за съвместимите устройства.

Тя не въвежда много промени или нови функционалности и е първата бета версия, която е под формата на RC (Release Candidate), с цел разработчиците да могат да тестват приложенията си за съвместимост с финалната версия. Въпреки това има и някои промени като жест за стартиране на Google Assistant с плъзгане от долния ъгъл на екрана и по-добра интеграция на механиката „peek“ (преглед) при жеста за връщане назад.

Тестваната в предишни бета версии опция за отлагане (snooze) на известия тук е деактивирана по подразбиране. Освен това се въвежда и ново групиране на известията в две категории - "Alerting" и "Silent". В новата бета версия не се поддържа системна навигация чрез жестове при външни лаунчери, но подобна опция ще е налична със специално обновление след излизане на финалната Android Q.

Източник: Android Police, Android Developers Blog

Оферти на деня