Задава се нова технология за пренос на звук през Bluetooth

Задава се нова технология за пренос на звук през Bluetooth

В новото пазарно проучване на асоциацията Bluetooth SIG откриваме интересни тенденции за някои от секторите, в които се използва безжичната технологията и конкретно при предаването на звук. Според него през 2023 г. 9 от 10 говорителя ще разполагат с Bluetooth свързаност, а 50% от предлаганите към момента слушалки използват технологията. Старши директорът за пазарно развитие в Bluetooth SIG – Чък Сейбин, споделя други интересни новини пред Android Authority.

Според него можем да очакваме сериозно развитие по отношение поддръжката на висококачествен звук, който се пренася през Bluetooth. Съвсем скоро ще бъде обявена нова звукова архитектура, чийто детайли все още са в процес на финализиране. Тя ще поддържа по-ефикасни кодеци, които са предпоставка за високо качество, както и значително по-ниска латентност - до степен, че да не се забелязва.

Архитектурата ще поддържа широк набор от нови функционалности за разнообразни устройства. Сред тях са „true wireless” технология за изцяло безжични слушалки, многоканален звук при говорителите и възможност за свързване към външни източници на сигнал. За съжаление, тези новости ще са достъпни само при бъдещите устройства, като ще е налична някаква степен на обратна съвместимост между стандартите. Очакванията са, че първите продукти с новата архитектура ще се появят по някое време през следващата година.

Източник: Android Authority

Оферти на деня