Google ще даде възможност на потребителите да избират браузер и услуга за търсене в Android

Google ще даде възможност на потребителите да избират браузер и услуга за търсене в Android

Google обяви, че ще даде избор на потребителите в Европа за това кои браузер и услуга за търсене предпочитат да използват в своето устройство с Android. Решението на компанията е следствие от регулаторните мерки срещу нея. Миналата година ЕС глоби Google с 5 милиарда долара за нарушаване на антитръстовите закони, обвързвайки Chrome и приложението си за търсене с Android.

Първоначалното намерение на компанията беше да започне да изисква от производителите лицензионни такси за Play Store и други приложения, добавяйки безплатно с тях Chrome и приложението за търсене. Сега старши вицепрезидентът по международните въпроси Кент Уокър споделя, че Google ще предложи възможност за избор на потребителите. Той ще се предлага на всички настоящи и нови устройства с Android в Европа.

Очаква се тази опция да се появи през идните месеци, но засега няма информация кои конкурентни продукти ще бъдат предлагани като избор. Настоящото развитие напомня доста на решението на Microsoft за прилагане на т.нар. browser ballot. Тогава компанията беше принудена от ЕС да даде избор на потребителите си за това кой браузер искат да използват в операционната система Windows.

Източници: Google, The Verge

Оферти на деня

  • Добре де, що няма новина, че гугъл пак са глобени леко с милиард и половина евро???
    https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/03/20/3407237_brjuksel_globi_gugul_s_149_mlrd_evro_za_treto/
    Вито