В основната на умния град е LoRa

В основната на умния град е LoRa

Този месец глобалната мрежа стана на 30. Това е незначителен времеви период на фона на световната история, но въпреки това е изключително важен, защото промени начина, по който живеем, работим, търсим и използваме информация и се забавляваме. Изобретението на Тим Бърнърс-Лий ще продължи да променя живота ни и през следващите години, когато в глобалната мрежа ще бъдат свързани милиарди нови устройства, а ползите от следващото поколение технология, на което ще станем свидетели в близките няколко години - 5G, ще бъдат достъпни за още повече хора.

Междувременно ерата на интернета на нещата вече започна и постепенно ще обхване все по-голяма част от ежедневието ни. И докато досега гледахме на разнообразните IoT проекти като на присъщи главно за големите страни с повече ресурси, броят на осъществените в България разработки може лесно да обори всеки спектицизъм. Вече разгледахме много от инициативите за подобряване на средата, които са част от концепцията за умните градове, но повечето от тях нямаше да бъдат възможни без наличието на една важна съставка - технологията LoRa.

Името е съкращение от Long Range, а зад него се крие система за свързване на сензори и устройства от сферата на интернета на нещата, която се ползва за изграждане на LPWAN (low power wide area network) мрежи, като и се конкурира с подобни технологии като NB IoT и LTE Cat M1. Системата е специално създадена за IoT употреба и като такава е предназначена да осигури на устройствата дълъг живот на батерията (измерва се в години) и голям безжичен обхват, което улеснява изграждането на такива мрежи и намалява цената им.

Устройствата, които поддържат този стандарт, са евтини за производство, което е допълнителен плюс в тяхна полза. Имат ограничен капацитет за предаване на информация, но той е напълно достатъчен за нуждите им, а освен това тази особеност гарантира ниската консумация на енергия и продължителната автономна работа - при някои сензори тя достига 10 години. В допълнение, особеностите на технологията позволяват една LoRa базова станция да покрие стотици квадратни километри.

В края на 2017 такава мрежа беше изградена и в София от VIVACOM в партньорство с Nokia. Системата обеща да осигури свързаност между различни обекти, като им даде възможност да комуникират без необходимост от SIM карти. Технологията разчита на радиочестотен спектър под гигахерцовия диапазон (863 – 870 MHz за страните от Европейския съюз) за двупосочна комуникация с ниска мощност между сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия. Всичко това я прави подходяща за прилагане в области като управлението на транспорта и пътния трафик, водите и електроенергията, като може реално да подобри качеството на живот в населените места.

Междувременно VIVACOM изгради LoRa мрежи и в други населени места и активно ги използва за разнообразни проекти с местните власти и фирми - интелигентни системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги водят до там; интелигентно осветление, даващо по-голяма сигурност и спестяващо разходи за електроенергия; контрол на качеството на въздуха; ефективно управление на контейнерите за смет и дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.