Google ще премести производството на Pixel от Китай във Виетнам

Google ще премести производството на Pixel от Китай във Виетнам

Google възнамерява да увеличи производството на своите хардуерни продукти, а за да постигне това, иска първо да изгради в Югоизточна Азия по-евтина система за доставки. Част от този план е преместване на производството от Китай във Виетнам, разкриват източници на японското издание Nikkei Asian Review. Според тях американската компания и неин партньор вече са започнали проект за конвертиране на стар завод на Nokia в северната провинция Бак Нин, в който ще се произвеждат смартфоните Pixel.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

В същата провинция е работила и Samsung, така че на разположение има опитна работна ръка. Този ход е следствие от натиска на по-скъпата работна ръка в Китай и от заплахата за налагане на допълнителни мита на китайски стоки като част от продължаващата търговска война между САЩ и Китай. В крайна сметка, целта на Google е изнасяне на производството на целия хардуер за САЩ извън Китай, разкриват източниците на Nikkei Asian Review.

Според тях американската компания иска тази година да достави 8 – 10 милиона смартфона, което ще е два пъти повече спрямо 4.7 милиона през 2018. По-евтиният Pixel 3a успя да помогне на Google да се изкачи до петото място сред доставчиците на смартфони в САЩ през второто тримесечие, което показва амбициите на компанията. Компанията планира да премести производството на Pixel 3a във Виетнам до края на годината. Що се отнася до умните говорител,и част от тяхното производство може да отиде в Тайланд, но компанията вероятно ще запази част от активностите си в Китай.

Източник: Nikkei Asian Review