Google води преговори за придобиване на Fitbit

Източници на Reuters разкриват, че компанията Alphabet, която стои зад Google, иска да закупи производителя на фитнес гривни и умни часовници Fitbit. Според изданието преговорите продължават и те може и да не доведат до сделка, но ако завършат успешно, ще заздравят позициите на Google на пазара на носими устройства. На него компанията изпитва проблеми въпреки Wear OS и разнообразието от часовници, които ползва платформата. Засега не е известна предложената цена.

След новината цената на акциите на Fitbit скочи с 27%, което доведе пазарната капитализация на компанията до 1.4 милиарда долара. При акциите на Alphabet увеличението беше с 2% до 1293.49 долара. Fitbit е сред пионерите при фитнес тракерите, но през последните години позициите й се свиват на фона на възхода на китайските производители Huawei и Xiaomi. Google се фокусира върху умните часовници, но все още има голям пазар на специализирани фитнес тракери с дълъг живот на батерията.

Преди време Fitbit закупи стартъпа Pebble и използва платформата му за носими устройства като основа за своите умни часовници в серията Versa, които предлагат разширени фитнес функции и дълъг живот на батерията. Междувременно Google засилва своите хардуерни амбиции след придобиването на голяма част от хардуерния екип на HTC, а освен това в началото на годината закупи и неуточнена технология за умни часовници от Fossil.

Източник: Reuters

  • Та така - да очакваме Google Watch.
    Kuzmanow