Google води преговори за придобиване на Fitbit

Google води преговори за придобиване на Fitbit

Източници на Reuters разкриват, че компанията Alphabet, която стои зад Google, иска да закупи производителя на фитнес гривни и умни часовници Fitbit. Според изданието преговорите продължават и те може и да не доведат до сделка, но ако завършат успешно, ще заздравят позициите на Google на пазара на носими устройства. На него компанията изпитва проблеми въпреки Wear OS и разнообразието от часовници, които ползва платформата. Засега не е известна предложената цена.

След новината цената на акциите на Fitbit скочи с 27%, което доведе пазарната капитализация на компанията до 1.4 милиарда долара. При акциите на Alphabet увеличението беше с 2% до 1293.49 долара. Fitbit е сред пионерите при фитнес тракерите, но през последните години позициите й се свиват на фона на възхода на китайските производители Huawei и Xiaomi. Google се фокусира върху умните часовници, но все още има голям пазар на специализирани фитнес тракери с дълъг живот на батерията.

Преди време Fitbit закупи стартъпа Pebble и използва платформата му за носими устройства като основа за своите умни часовници в серията Versa, които предлагат разширени фитнес функции и дълъг живот на батерията. Междувременно Google засилва своите хардуерни амбиции след придобиването на голяма част от хардуерния екип на HTC, а освен това в началото на годината закупи и неуточнена технология за умни часовници от Fossil.

Източник: Reuters

Оферти на деня

  • Та така - да очакваме Google Watch.
    Kuzmanow