17 зловредни приложения за iPhone са били одобрени от Apple

17 зловредни приложения за iPhone са били одобрени от Apple

Въпреки строгите процеси на одобрение, които преминават приложенията за iOS, изглежда това не пречи на някои заразени програми да прескочат летвата. Apple потвърди, че 17 заразени със зловреден код приложения за iPhone са премахнати от App Store, след като преди това успешно са преминали процеса по преглед на компанията. Всички те са от един разработчик – AppAspect Technologies, като покриват широк кръг от функционалности, включително интернет радио, решение за компресиране на клипове, скоростомер и др.

Наличието на зловреден код не е установено от компанията от Купертино, а от фирмата за мобилна защита Wandera. В случая става дума за троянски кон от тип „clicker“, който има за цел да извършва на заден план свързани с реклами дейности. Сред тях са постоянното отваряне на страници или кликване върху линкове без намеса от страна на потребителя. Целта на този тип троянци в повечето случаи е да генерират приходи от кликване върху реклами. Тази практика се използва и за източване на бюджета на конкурентни рекламодатели чрез изкуствено увеличаване на кликовете.

Потребителите на заразените приложения не биват ощетявани директно, а чрез използването на мобилни данни и потенциалното натоварване на устройството. Приложенията са прескочили проверката на Apple, тъй като зловредният код не се намира директно в тях, а се инжектира от отдалечен съврвър, който е използван за контрол и на приложения за Android. От Apple са обявили, че подобряват процеса, който използват за преглеждане на приложенията, така че да може да бъде прихванат и този подход.

Източник: Wandera