Хакери искат от Аpple 50 милиона долара откуп за открадната информация

Хакери искат от Аpple 50 милиона долара откуп за открадната информация

Докато преди дни Apple представяше новите си продукти стана ясно, че един от най-важните производствени партньори на компанията се оказа обект на успешна хакерска атака. Става дума за най-големия производител на лаптопи в света Quanta, а атаката е била извършена от руската група REvil, която е успяла да открадне голямо количество информация. В нея има много схеми и чертежи на продукти на Apple, включително и на бъдещи такива.

Хакерите са поискали от Quanta 50 милиона долара, но компанията е отказала, което накара REvil да започне се обърне директно към Apple. Групата публикува онлайн над 20 скрийншота със схеми на MacBook и заплаши да пуска нови всеки ден докато не получи искания откуп. Хакерите дадоха на Apple срок до 1 май за откупуване на информацията и заявиха, че преговарят и с други големи брандове. Компанията произвежда лаптопи за компании като HP, Dell, Microsoft, Toshiba, LG и Lenovo, така че откраднатото може да е доста мащабно.

Междувременно хакерите споделиха схема на нов лаптоп MacBook Pro, която съответства на досегашните слухове за добавянето на повече портове и система за зареждане MagSafe, както и премахване на сензорния дисплей Touch Bar. Изображенията подсказват и за наличието на корпус с по-заоблени ъгли. Сред изтеклите файлове има и схеми на новия iMac, които не бяха известни преди премиерата му тази седмица.

Източник: Bleeping Computer, The Record, Bloomberg