Хакери отключват смартфони със снимка на отпечатък

Хакери отключват смартфони със снимка на отпечатък

Доста от вас вероятно са гледали филми, в които виждаме как е възможно свалянето на пръстов отпечатък от предмет и последващото му използване за разпознаване на човек или за други цели. Това изглежда вече е реалност, след като по време на хакерско събитие в Китай екип на Tencent демонстрира техника за клониране на пръстови отпечатъци.

Процесът отнема около 20 минути, като първоначално отпечатъците на хора от публиката се заснемат със смартфон, а след това изображенията преминават през приложение за обработка и накрая се отпечатват техни „клонинги“.

Този метод може да бъде използван за преодоляване и на трите вида скенери, използвани в смартфоните – ултразвуков, оптичен и капацитивен (технологията в класическите решения). За целите на демонстрацията са били отключени три смартфона и машини за контролиране на достъпа до събитието.

Заснемането на отпечатъци може да стане и от повърхности като стъклена чаша например, а създаването на клонирания отпечатък става чрез хардуер, който струва около 1000 юана (127 евро). Екипът не споделя детайли около целия процес, но разработката на метода е отнела месеци.

Източник: South China Morning Post

Оферти на деня

  • Нищо чудно, пък и фатално. Аз например използвам също и още по-малко защитения фейс ънлок, но кой ще тръгне да ми отключва телефона и какво ще вземе толкова...
    BANANA_18
  • Те са открили тайната на ревнивото гадже. :)
    tzincbg