HMD Global привлече 230 милиона долара инвестиции

HMD Global привлече 230 милиона долара инвестиции

Компанията HMD Global, която произвежда телефоните с марката Nokia, обяви, че е привлякла ново финансиране на стойност 230 милиона долара от своите глобални стратегически партньори. Според VentureBeat сред инвеститорите са Google, Qualcomm и Nokia Technologies, което е потребителското подразделение на Nokia. Компанията изтъква, че това е първото приключване на инвестиционния кръг, което подсказва, че на по-късен етап може да бъдат добавени още средства.

Според говорител на HMD Global пазарната оценка на компанията вече е над 1 милиард долара. В съобщението се изтъква, че HMD Global е единственият ключов европейски производител на смартфони, а популярността на продуктите му се увеличава сред бизнес клиенти и крайни потребители, които търсят защитен смартфон с чиста версия на Android и последни ъпдейти.

Инвестицията ще се ползва за осъществяване на визията на HMD Global в няколко области. На първо място ще се ускори мисията за осигуряване на достъпни 5G смартфони, а на второ ще се засилят дигиталните предложения на компанията в условията на пандемията. Ще се разшири и присъствието в ключови пазари като Бразилия, Африка и Индия.

Като цяло компанията иска да премине отвъд хардуера, за да се превърне в доставчик на завършени мобилни услуги. Тази година HMD Global пусна роуминг услугата HMD Connect, подобри възможностите си за киберзащита с придобиването на Valona Labs и създаде нов изследователски център във Финландия, който ще се фокусира върху софтуер, сигурност и услуги.

Източник: HMD Global