Xiaomi отбелязва 10 години от създаването си

Xiaomi отбелязва 10 години от създаването си

Тази година Xiaomi отбелязва десетата годишнина от създаването си. На специално събитие компанията представи няколко иновативни устройства, които демонстрират успеха ѝ. Определено виждаме напредъка, който китайците постигнаха през годините чрез позиционирането си сред най-големите производители в световен мащаб.

Доста дълго време Xiaomi залага на онлайн канали за дистрибуция на устройствата си, което изглежда помогна за бързото ѝ разрастване. Освен едноименната серия смартфони Xiaomi Mi, през 2013 компанията въведе още една, по-достъпна серия телефони Redmi, която се радва на сериозен успех.

Телефоните обаче са само част от цялостното портфолио на Xiaomi, която предлага най-разнообразни умни джаджи, включително електрически тротинетки, фитнес гривни, рутери и т.н. Очакваме с интерес какво предстои да видим от компанията и през идните 10 години.

Xiaomi е създадена на 6 април 2010 от Лей Джун и още шестима съоснователи. Компанията разработва първата версия на базиран на Android графичен потребителски интерфейс MIUI на 16 август същата година. Първият ѝ телефон Xiaomi Mi 1 е анонсиран през август 2011 и използва вече споменатия интерфейс.

Година по-късно компанията представя и втория си телефон Mi 2, който очаквано включва редица подобрения спрямо предшественика си. През 2013 Xiaomi навлиза и на пазара за телевизори с базиран на Android 47-инчов модел. Същата година компанията отчита продадени 18.7 милиона смартфона и се позиционира на пето място по най-използвани телефони в Китай.

През 2014 стартира и глобалната експанзия на компанията, като тя отваря централа в Сингапур и постепенно се разраства към други пазари. В тази година са продадени над 60 милиона смартфона. Телефоните на компанията се продават официално в Европейския Съюз от септември 2016.

От май 2018 част от продуктите на Xiaomi се продават и в САЩ през Amazon. Миналата година компанията придоби и лиценз за виртуално банкиране в Хонконг. През второто тримесечие на 2020 Xiaomi се изкачи до третата позиция по доставени смартфони в Европа и е четвърта в световен мащаб.