Хора от външни компании прослушват записи от Google Assistant

Хора от външни компании прослушват записи от Google Assistant

Разследване на белгийската обществена телевизия VRT NWS разкрива, че Google плаща на подизпълнители, които транскрибират звукови записи, съхранявани от виртуания асистент на компанията. По този начин те имат достъп дори до чувствеителна информация за потребителите, включително имена, адреси и подробности около личния им живот. По-рано през годината Bloomberg разкри детайли за подобна практика и от Amazon.

По-лошото е, че в някои случаи записите се правят без потребителите да са активирали асистента чрез съответната ключова фраза. VRT NWS са получили достъп до хиляди записи, а от тях 130 са направени по погрешка. Един от наетите подизпълнители споделя, че транскрибира около 1000 звукови записа седмично. В един от тях той е чул притеснен женски глас, най-вероятно в случай на насилие.

Компаниите наемат хора, които да транскрибират звукови записи с цел усъвършенстване на технологиите си за разпознаване на текст. Според тях много малък процент от всички записи се подлагат на този процес като при Google той е 0.2%. Те не се споделят заедно с лична информация за участващите в разговорите хора, но такава може да се съдържа в самите файлове.

Интересно е да се отбележи, че в страницата за политиките за поверителност на Google Home не се споменава за човешко преслушване или възможното записване по погрешка. Всичко това може да доведе до сериозни последици за компаниите, особено в ЕС, където действат строги правила за защита на личните данни и има специални регулации в това отношение като GDPR например. Най-вероятно е въпрос на време те да станат обект на разследване от европейските регулатори.

Източник: VRT NWS

Оферти на деня