HTC пуска нов блокчейн телефон

HTC пуска нов блокчейн телефон

HTC представи нов смартфон с фокус върху блокчейн технологиите. Той се казва Exodus 1s и подобно на своя предшественик Exodus 1 включва портфейл за криптовалута и други функционалности, свързани с този тип решения. Устройството разполага с дисплей с диагонал 5.7 инча, резолюция HD+ и съотношение на страните 18:9. Сред останалите основни параметри на смартфона са чипсет Snapdragon 435, 4GB RAM, 64GB разширяема памет и батерия с капацитет 3000 mAh.

Exodus 1s включва още 13MP основна и предна камери, а освен това са налични 3.5 мм жак за слушалки, възможност за работа с две SIM карти, Wi-Fi ac и Bluetooth 4.1 безжична свързаност, както и Android 8.1. Моделът е със стойност 219 евро в криптовалута, като в момента е в процес на предварителни поръчки, а доставките започват след около месец.

Разбира се, основният акцент в случая не е върху хардуерните параметри, а върху възможността да функционира като "full node", като валидира и предава извършваните  биткойн трансакции. За целта обаче ще е необходима отделна microSD карта с капацитет 400GB, която се закупува допълнително. Припомняме, че записите за трансакциите са с големина около 260GB, като се увеличават с около 60GB годишно.

Чрез наличието на пълния списък се постига по-високо ниво на защита на преводите, както и не е необходимо изпращането на данни към външни точки при търсене на информация за трансакции. Това обаче ограничава възможността за локално използване само на Bitcoin node, а освен това от компанията препоръчват той да бъде активен, когато устройството е свързано с външен източник на енергия.

Exodus 1s разполага с портфейла за криптовалута Zion, а ключовете за сигурност се съхраняват в специален раздел на чипа Snapdragon. За допълнителна защита се разчита на Trusted Execution Environment (TEE), която стартира софтуера Zion Vault в изолирана среда (sandbox). При загуба на самия смартфон е възможно възстановяването на личния ключ чрез функцията Social Key Recovery, при която се разчита на няколко доверени души.

Източник: HTC

Оферти на деня