Ползващите по-стари модели iPhone и iPad трябва задължително да ги обновят преди 3 ноември

Ползващите по-стари модели iPhone и iPad трябва задължително да ги обновят преди 3 ноември

Apple издаде предупреждение към собствениците на iPhone 4s и 5, както и няколко по-стари модела на iPad, включително 4-то поколение, да обновят устройствата си до последната версия на операционната система за тях (iOS 9.3.6 или iOS 10.3.4 5) преди 3 ноември. След тази дата ще е възможно обновяване само с кабел през iTunes. Ако потребителите не направят това, устройствата ще имат проблеми с GPS позиционирането и с поддържането на точни дата и час. Вторият проблем може да е особено неприятен, тъй като ще доведе до възпрепятстване на работата на редица услуги, включително iCloud.

Всичко това е породено от по-обширен казус със системата на GPS, който ще засегне всички устройства, работещи с нея (не само тези на Apple), които не са получили съответното обновление. GPS системите отброяват седмиците, като използват 10-битова променлива, което означава, че максималната им стойност е 1023. Когато дадено устройство достигне седмица 1024, при липса на коректно програмиране броячът се рестатира по начин, който може да породи проблем в системата и в работата с GPS.

Първата GPS седмица е отчетена на 6 януари 1980, а броячът за първи път е рестартиран на 21 август 1999, когато е отчетен и краят на първата „GPS епоха“. Втората такава епоха е завършила на 6 април 2019, а разминаването във времето се дължи на факта, че някои производители са рестартирали своя брояч след 21 август 1999. Това забавяне може да се дължи на времето за компилиране и разпространение на софтуера към устройствата, какъвто изглежда е и случаят при Apple.

Източник: Apple

Оферти на деня

  • Значи човек живее ... 4 "GPS години".
    Kuzmanow