Huawei държи рекорден дял от пазара на смартфони в Китай

Huawei държи рекорден дял от пазара на смартфони в Китай

Нови данни на компанията за пазарни анализи Canalys за доставките на смартфони в Китай през третото тримесечие на годината показват затвърждаване на позициите на Huawei. Производителят е достигнал до рекорден пазарен дял от 42% с доставени 41.5 милиона смартфона, което е с 66% повече на годишна база. Huawei е единствената компания сред най-големите пет доставчика, която бележи ръст, а спадът при останалите е сериозен.

Освен осезаемата подкрепа от потребителите, която до известна степен е в отговор на американските санкции, доминантната позиция на Huawei ѝ дава възможност да договаря по-добри условия от доставчиците и търговските си партньори. Тази тенденция ще се засили с въвеждането на 5G мрежите в страната.

Втората позиция се заема от Vivo с дял от 17.9%, доставени 17.5 милиона смартфона и спад на годишна база от 23%. След това се нареждат Oppo, Xiaomi и Apple, която отбелязва най-слабото си тримесечие от пет години насам. Компанията има 5.1 милиона доставки и пазарен дял 5.2%, което представлява спад на годишна база от 28%. Според Canalys обаче, компанията от Купертино отчита сериозен интерес към новите модели от серия iPhone 11, което ще повиши резултатите ѝ. Всичко това се случва на фона на цялостния спад на доставките на смартфони в Китай с 3% на годишна база.

Източник: Canalys

Оферти на деня