Samsung с рязък спад в печалбата, но продажбите на Galaxy Note10 са силни

Samsung с рязък спад в печалбата, но продажбите на Galaxy Note10 са силни

Samsung публикува своите финансовите резултати за третото тримeсечие на годината, които показват спад на годишна база на приходите и печалбата, което се дължи на продължаващото забавяне на глобалния пазар на памети. В същото време други области от дейността на компанията показват подобрение. За периода са отчетени приходи от 62 трилиона вона (53 милиарда долара) и оперативна печалба от 7.78 трилиона вона (6.7 милиарда долара), което е спад на годишна база съответно с 5% и 56%.

Мобилният бизнес отчита приходи от 29.25 трилиона вона (25 милиарда долара) и печалба от 2.92 трилиона вона (2.5 милиарда долара) - съответно със 17% и с 32% повече спрямо миналата година. Този ръст на печалбата е най-високия от първото тримесечие на 2018 насам. Компанията посочва, че това се дължи добрите продажби на Galaxy Note10, чийто обеми са с двуцифрен ръст спрямо неговия предшественик. Другата причина за ръста в печалбата са подобренията в продуктовия микс и редуцирането на разходите от завършената серия А.

Samsung очаква през последното тримесечие спад в търсенето на мобилни устройства, но се надява, че масовите модели от серията А ще продължат да се продават добре. Компанията прогнозира спад в печалбата на фона на липсата а нови модели и повишените маркетингови разходи. Samsung смята, че догодина ще има засилване в търсенето на 5G устройства и ще осигури повече такива модели плюс устройства със сгъваеми дисплеи.

Корейците отчитат малък ръст в печалбата на бизнеса с дисплеи заради силните продажби на OLED панели с малки и големи размери, компенсиращи намаляването при по-големите дисплеи. Печалбата от мобилните дисплеи се увеличава, което е свързано със сезонността и високото търсене от големите клиенти на компанията. При големите панели има спад заради намаляващите цени на LCD панелите. Бизнесът с телевизори на Samsung също отчита лек спад в печалбата на годишна база, но компанията отчита солидно търсене на премиум модели като QLED и продукти с много големи диагонали.

Източник: Samsung

Препоръчани оферти