Huawei Mate 40 Pro прави нова стъпка напред

Huawei Mate 40 Pro прави нова стъпка напред

Преди броени минути Huawei представи серията Mate 40, но засега от нея в Европа ще достигне само един от моделите. Това е Mate 40 Pro, който в ограничени количества ще се появи на нашия пазар през декември, а през януари наличността би трябвало да се разшири. Това е различна стратегия спрямо Mate 30 Pro, който беше предложен в ограничен тираж. Mate 40 Pro ще е достъпен в черен и сребрист цвят. Вторият е с матова текстура и пречупва светлината ефектно. Цената в Европа е 1200 евро.

Що се отнася до хардуера на новия модел той носи значителни промени спрямо своя предшественик. Отново ползва OLED дисплей с извити на 88 градуса страни, но диагоналът му е увеличен до 6.76", а резолюцията вече е 1344х2772 пиксела. Освен това панелът поддържа опресняване при 90Hz, а отчитането на докосването става при 240Hz за по-бърза реакция. В него отново е вграден оптичен сензор за отпечатъци.

Както е видно от снимките хардуерните бутони за звука са се завърнали, след като бяха заменени от виртуални в Mate 30 Pro. Компанията посочва, че е направила това след обратна връзка от потребителите - половината са харесали виртуалното решение, но не и другата половина. Те са изнесени леко назад, което е направено заради извития дисплей. Корпусът отново е водоустойчив (IP68), а в него са добавени и стерео говорители, които звучат силно и ясно. Смартфонът има и линеен вибрационен мотор за по-добра обратна връзка при докосване.

Панелът включва и овален отвор за предната камера, който обаче е по-малък от този в P40 Pro. В него се намира 13МР ултраширокоъгълна камера (зрителното поле се променя автоматично според броя на хората в кадъра) и 3D ToF сензор, който се ползва за боке ефекти, 3D лицево разпознаване и за управление на телефона чрез жестове с ръка във въздуха - така можете да направите скрийншот, да превъртите списъци, да управлявате мултимедийното възпроизвеждане, да приемете разговор или да включите екрана. Тази година компанията в включила отделен говорител в горната част, така че звука не излиза от екрана.

Смартфонът работи с новия чипсет Kirin 9000, за който компанията твърди, че е първия в света 5nm с интегриран 5G модем. Освен това е и първи с графичен ускорител Mali-G78, който догодина очакваме да се появи в чипсетите на Qualcomm и Samsung. Процесорът има 8 ядра - четири от тях са Cortex-A77, а останалите са A77. Едното от ядрата работи с честота 3.13 GHz, а графичния ускорител е 24-ядрен. Ако се питате какво е подобрението успяхме да направим няколко теста в приложението 3Dmark и резултатите показаха сериозен ръст в производителността спрямо Snapdragon 865.

Mate 40 Pro например постигна 6081 точки в новия тест Wild Life на 3Dmark, а за Snapdragon 865 в OnePlus 8T отчете 3800 точки. В Geekbench 5 резултатите са 935 и 3307 за Kirin 9000 и 880 и 3145 за Snapdragon 865 съответно в едноядрения и многоядрения тест. Чипсетът на Huawei е осемядрен и има три групи ядра с различна работа честота и производителност. В Европа ще се продава само версията на телефона в 8GB RAM и 256GB за файлове.

Всичко се задвижва от батерия с капацитет 4400 mAh, което е по-малко спрямо 4500 mAh в Mate 30 Pro, но компанията посочва, че е постигнала по-висока енергийна ефективност благодарение на новия 5 nm процесор и интегрирането на 5G модема в него. Батерията поддържа бързо зареждане при 66 вата чрез зарядното от комплекта, а освен това може да се зарежда бързо и безжично при 50 вата, което е много впечатляващо.

Какво е положението при камерата? Тя представлява еволюция на тази в P40 Pro с някои промени. Запазени са главния 50МР (f/1.9) 1/1.28" сензор (този път без оптична стабилизация) и 12МР (f/3.4) сензор с 5х телефото оптика и стабилизация, но 3D ToF сензора е заменен от лазерен автофокус. Третият сензор е с резолюция 20МР и ултраширокоъгълна леща (f/1.8) и на практика представлява второ поколение на Cine камерата от Mate 30 Pro. Той е снабден с нов тип леща, който елиминира изкривяването. Компанията посочва благодарение на подобренията в чипсета може да предложи по-високо качество на изображението от ултраширокоъгълната камера при намалена осветеност, а освен това тя може да записва XD Fusion HDR видео на хардуерно ниво.

Huawei си е поставила за задача да подобри като цяло представянето на телефона при запис на видео - предната и задната камери поддържат 4K видео при 60fps, добавен е нов редактор на видео с повече възможности, включени са шаблони за създаване на тематични клипове за споделяне в социални мрежи, има опция за едновременно снимане с предната и със задната камера, при запис на видео може да се ползва звук от свързаните безжични слушалки, а освен това при ползване на мащабиране се прилага и аудио фокус за усилване на звука от посоката на снимания обект като се намаляват другите нежелани звуци.

При включване на Audio Focus пък се акцентира върху гласовете за сметка на шума. Камерата включва и други екстри при запис на видео като Steady Shot за допълнително стабилизиране на картината и Tracking Shot, при което се ползва изкуствен интелект, за да се следи избран човек в кадъра. Така дори телефона да е неподвижен камерата автоматично ще мащабира върху него и ще го следи, докато се движи - това има своите ограничения, а и качеството не е най-доброто, защото се ползва цифрово приближение, но технологията работи впечатляващо.

Huawei Mate 40 Pro работи с EMUI 11 на базата на Android 10 и както може да се предположи не идва с услугите и приложенията на Google, а трябва да се разчита на AppGallery. Интерфейсът включва подобрения в работата на функцията always on display, която има и повече опции за персонализация, подобрено е показването на съдържание върху голям екран - в този случай например получените в телефона нотификации няма да се покажат на другия екран, а освен това вече е възможно в свързан съвместим лаптоп да бъдат едновременно отворени множество приложения от телефона.

 • Не всички се стремят да инсталират GMS :)
  Боби13
 • Телефонът със сигурност е жесток и майната им на Гугъл услугите, доколкото виждам, спокойно може и без тях. Като можете и без тях, тогава защо всячески се чудите, как да си ги инсталирате, дори с риск устройството ви да не работи адекватно???

  Безспорно телефоните им са добри, и аз също исках да ги пробвам, но ползвам GMS и на този етап получавам тези услуги по нормален начин.
  Ванката
 • Телефонът със сигурност е жесток и майната им на Гугъл услугите, доколкото виждам, спокойно може и без тях.
  matey
 • Цената в Европа е 1200 евро. Голяма стъпка, спор няма.
  npet
 • Оказа се, че няма и OIS за главния сензор, а само за телефото. По-скъпите модели имат и при него. Това наистина е доста тъпо от тяхна страна. Сони също нямаха.
  По-добре е Р40-ката в такъв случай.
  Spikul
 • Оказа се, че няма и OIS за главния сензор, а само за телефото. По-скъпите модели имат и при него.
  chilko
 • Интересен телефон, но вече не предлага нищо кой знае какво. Скачаха срещу премахването на ToF сензора, а са го махнали и те. Скъп телефон е и без услугите на Google, няма да има успех според мен. Нарочно никъде не се публикуват продажбите на флагманите им в Европа след като спряха поддръжката на Google. Иначе все още не вярвам да се появи Kirin тук.
  Spikul