Huawei може да използва чипсети от висок клас от MediaTek

Huawei може да използва чипсети от висок клас от MediaTek

Наскоро търговското министерство на САЩ обяви мерки, които позволяват на щатските власти да изискват лицензи за продажбите на полупроводници, които са произведени от чуждестранни компании с ползването на американски технологии. Това доведе до спиране на новите поръчки за Huawei от страна на TSMC, която е най-големият производител на чипове по поръчка.

Чиповете, които вече са в производство, както и приетите преди обявяването на санкциите поръчки не са засегнати и могат да продължат да се изпълняват, ако могат да бъдат доставени преди средата на септември. Тези продукти се използват от подразделението за чипове HiSilicon, което стои зад чипсетите Kirin.

По данни на Nikkei Asian Review, за да се справи с новите ограничения, Huawei е в преговори с други производители като MediaTek и Unisoc. Наскоро компанията представи и първия си модел с 5G чипсет от MediaTek, а това е Huawei Enjoy Z, който използва Dimensity 800. MediaTek доставя решения за редица други производители, включително OPPO, Vivo и Xiaomi.

Още миналата година китайците са започнали да прехвърлят повече проекти за модели от ниския и средeн класове към MediaTek, като вече са сред ключовите клиенти на тайванците за чипсета Dimensity 800. Компанията оценява възможностите си да поеме голямото количество работа, тъй като китайците изискват с 300% по-големи обеми от обичайните за последните няколко години.

Друг потенциален партньор за Huawei е китайската Unisoc, но тя произвежда продукти само за устройства от нисък клас. През изминалата година компанията ускори разработката си на 5G чипове, като получи финансиране на стойност 630 милиона долара от китайски фонд.

Към момента HiSilicon има 10 000 инженери, като, както вече споменахме, разчита за производството на чиповете Kirin от висок клас на TSMC. Тайванците произвеждат и мрежови процесори за 5G базови станции, AI и сървърни чипове. Чрез партньорствата си с TSMC и други компании като Win Semiconductors, Advanced Wireless Semiconductor и Semiconductor Manufacturing, Huawei до голяма степен успя да замести американските производители, на които разчиташе преди това.

Междувременно обаче САЩ обявиха намерението си да наблюдават ситуацията и да въведат допълнителни промени в ограниченията ако те бъдат заобиколени. Това в даден момент може да засегне и по-широк кръг от компании, на които да бъде забранено да търгуват с Huawei.

Използването на собствени чипсети дава предимство на производителите на смартфони пред останалите, които могат да разчитат само на външни разработки. По този начин се повишава и конкуренцията на пазара на крайни устройства. По данни на GF Securities засега Huawei разполага с достатъчно наличности от чипсети, които ще ѝ стигнат до края на годината.

Всички производители на чипове използват оборудване от едни и същи компании, а това са американските Applied Materials, Lam Research и KLA. Те трябва да кандидатстват за лицензи, с които да им бъде позволено да продават оборудване на производители, които работят с Huawei. Съществуват и алтернативни машини, като тези на японската Tokyo Electron, но те трябва да бъдат преработени, тъй като са настроени за работа с други компоненти.

Източници: Nikkei Asian Review, CNMO, Reuters