Какво е 5G, как работи и каква е разликата с 4G?

Какво е 5G, как работи и каква е разликата с 4G?

Със сигурност мнозина се интересуват от напредъка при мобилните технологии и особено при мобилните мрежи, на които всички разчитаме, за да останем свързани. От миналата година на много места по света започна въвеждането и на най-новото им поколение – 5G, като G е съкратено от Generation (поколение). На този етап в България все още няма комерсиални 5G мрежи и ще трябва да почакаме още за тях. Разбира се нормално е да се запитате какви са разликите спрямо 4G.

Сред основните подобрения са по-високите скорости на трансфер на данни, които теоретично могат да достигнат 10 гигабита в секунда (Gbit/s). Според стандартите честотните диапазони за 5G NR (New Radio) мрежите са FR1 (Frequency Range 1) - от 450 MHz до 6 GHz/7.125 GHz и FR2 (Frequency Range 2) - от 24.25 GHz до 52.6 Ghz. На практика телекомите ще ползват три групи честоти - под 1GHz, под 6GHz и над 6GHz.

Първите (при 700MHz) осигуряват най-голям голям обхват, но скоростите достигат до 100Mbps; с вторите (3.5GHz) се достигат скорости до 1Gbps, а намаления обхват се компенсира с технологии като Massive MIMO и beamforming; а при последните (около 26GHz в честотен диапазон mmWave) са възможни най-високите скорости, но при драстично намалено покритие - те ще се ползват за локални услуги.

Друго значително подобрение при 5G откриваме по отношение на закъснението на връзката (латентност), която може да достигне дори до 1 милисекунда. Това ще позволи въвеждането на иновативни технологии като автономни автомобили и дори провеждането на дистанционни операции, тъй като на практика няма забавяне от задаването на командите до тяхното изпълнение от устройствата.

5G ще позволи и постигането на значително по-голям капацитет за свързване на устройства спрямо предходните поколения. Така ще е възможно да се разгърне потенциалът на интернета на нещата (IoT), тъй като множество устройства ще могат да бъдат свързани с интернет едновременно, за което при старите мрежи е необходима допълнителна инфраструктура.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • http://4pda.ru/2020/05/31/371704/
    Боби13