Huawei не очаква американски санкции

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света не очаква да бъде засегнат от американски санкции подобно на ZTE и ще продължи да купува американски чипове и през тази година. Това става ясно от думи на ротационния президент на Huawei Кен Ху за френското издание Le Journal du Dimanche. Според него преди 10 години компанията е въвела система за контрол на износа и тя работи много ефикасно. Заедно с това политиката на Huawei е строго да изпълнява законите и регулациите от Европа, ООН и Щатите.

Третият по големина производител на смартфони в света е частна компания, но въпреки това трябва да се бори с обвинения за връзки с китайското правителство, които отхвърля постоянно. Наскоро американски политици дори заявиха, че финансирането от Huawei изследователска дейност в американски университети представлява значителна заплаха за националната сигурност.

На въпрос дали компанията може да се справи без американски компоненти Ху посочва, че логистичната мрежа на Huawei е международна и ще продължи да купува щатски чипове и през тази година. По-рано през годината американски политици отправиха призив към Google да преразгледа сътрудничеството си с Huawei, а освен това попречиха на сделка с американски оператори да продават телефоните на китайците в страната.

Източник: Reuters