Huawei няма намерение да предлага чипсети Kirin на други компании

Huawei няма намерение да предлага чипсети Kirin на други компании

За няколко години Huawei успя да развие и подобри значително чипсетите, които са дело на нейното подразделение HiSilicon, а върховите модели в серията Kirin вече не отстъпват на предложенията на конкурентите. Проектирането на собствени чипове позволява на компанията да ги комбинира по-добре със своя софтуер (практиката на Apple е подобна), а оптимизациите водят до подобрена производителност на крайните устройства и по-ефективно използване на ресурсите на батерията. През годините на няколко пъти се появяваха слухове, че Huawei се кани да предизвика компании като Qualcomm и MediaTek, като започне да предлага чиповете Kirin и на други клиенти.

Веднага след премиерата на новата серия Mate 10, която включва първите устройства с чипсета Kirin 970, участвахме в сесия с президента на бизнеса с телефони на Huwei Кевин Хо и един от зададените въпроси беше дали това стои на дневен ред пред компанията. Според него чиповете Kirin ще бъдат запазени само за продуктите на Huawei, защото засега няма възможност за поддръжка на други производители на смартфони. Основен акцент в новата серия са възможностите за хардуерно ускоряване на свързаните с изкуствен интелект изчисления чрез допълнителния NPU чип в Kirin 970. Той се ползва за неща като разпознаване на сцени и обекти при ползване на камерата и за ускоряване на превода в Microsoft Translator.

Компанията си партнира с Microsoft, защото е имала нужда от партньор, който да ползва този NPU чип и създателите на Windows се е отзовали най-бързо. Платформата е отворена към други разработчици, така че скоро би трябвало да видим и друг софтуер, който ще се възползва от нея. На представянето на телефона стана ясно, че в началото на следващата година Mate 10 ще поддържа новия програмен интерфейс (API) за невронни мрежи, който е наличен в Android 8.1, а това ще осигури достъп до NPU чипа и за външни приложния.

Mate 10 е сред последните флагмански смартфони с премиера през тази година и на въпрос дали компанията смята да се придържа към този времеви период и за представянето на бъдещите модели в серията Mate, Кевин Хо посочи, че според него най-доброто време за продажби е първото тримесечие на следващата година. По тази логика според него най-доброто време за представяне на устройствата е през септември или октомври. Тази година Mate 10 получи премиера с около две седмици по-рано от тази на Mate 9, за да могат европейските продажби да започнат в разгара на сезона на предпразнично пазаруване.  От интервюто стана ясно, че от Mate 9 и Mate 9 Pro са били доставени над 10 милиона броя, което е с 10% по-добре спрямо Mate 8, а надеждите са Mate 10 да подобри това постижение.

Друг отговор разкри, че компанията вече разработва решения за добавена реалност, но засега все още не е готова да покаже резултатите, защото опитва да намери точните продукти, в които да добави тези възможности. И накрая попитахме Кевин Хо каква е причината за премахване на стандартния жак за слушалки от Mate 10 Pro (Mate 10 разполага с такъв). Според него решението е свързано с желанието на потребителите да слушат High- resolution музика, а премахването на жака е важна стъпка в посока ползването на USB порта за извеждане на висококачествен звук. Засега не е ясно дали и следващият флагман в P-серията също ще бъде лишен от този познат интерфейс, но след няколко месеца ще разберем.