Huawei Mate 9

Huawei Mate 9

През есента на миналата година Samsung се изправи пред една от най-сериозните кризи в историята на мобилното си подразделение, която доведе до безпрецедентното изтеглянето от пазара на фаблета Galaxy Note7. Това рязко сви избора пред феновете на по-големите телефони и осигури неочаквани възможности за останалите производители в особено важния сезон на предпразнично пазаруване. Един от тях е Huawei. Китайската компания продължава да стопява преднината на Apple и Samsung в своя път към върха на класацията за продажби на смартфони, а в края на годината по традиция представя новия флагман в своята серия Mate. Тя служи като демонстрация на възможностите на Huawei и комбинира най-доброто, което може да предложи.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Изключение не прави и Mate 9 – фаблет, който е готов да изкуши търсещите голям смартфон със своята брандирана с името на Leica камера, прецизна изработка, бърза работа и софтуерни добавки, обещаващи да запазят производителността висока с течение на времето като част от новия потребителски интерфейс EMUI 5. Заедно със стандартното издание на телефона се появи и премиум модел в партньорство с Porsche Design, който добави двустранно извит QHD дисплей, 6GB RAM и 256GB вградена памет, а освен това премести сензор за отпечатъци върху предния панел. Цената от 1400 евро и ограниченото разпространение обаче го правят нишово устройство, което едва ли има шанс да стане масово.

Дизайн

По отношение на външния вид Mate 9 напомня много на Mate 8 и продължава възприетата от китайската компания дизайнерска насока през последните години. Смартфонът отново предлага извит алуминиев unibody корпус, който е с една идея по-ергономичен спрямо предшественика си, а за да могат да работят различните антени в телефона, в двата края на алуминиевия панел има покрити с пластмасови вложки прозорци. Компанията е намалила диагонала на дисплея от 6” на 5,9” и е поработила върху страничните рамки, което прави телефона изненадващо удобен при употреба особено на фона на други големи модели, но все пак не забравяйте, че става дума за впечатляващи размери 156,9 x 78,9 x 7,9 мм при тегло 190 грама. Захващането се подпомага от матовата текстура на метала и от обхождащите периметъра на корпуса фаски, а освен това и теглото е разпределено много добре за комфортна употреба с една ръка (стига да имате големи ръце). В комплекта на телефона влиза твърд прозрачен заден панел, който предпазва ъглите на корпуса, но стои малко свободно, което според нас може да доведе до надраскване на корпуса от попаднали твърди частици между двете повърхности.

Върху дясната страна на Mate 9 откриваме бутони за контрол на звука и за включване, а върху лявата е поместен слотът за две SIM карти. Върху долната страна са поместени USB Type-C порт и единият от двата говорителя – вторият е поставен над дисплея и е комбиниран със слушалката. На подобна система разчитат и други модели (например iPhone 7 и HTC 10), а звукът се разделя между говорителите според честотата – първият възпроизвежда високите тонове, а вторият се грижи за по-ниските звуци. Справят се много добре с осигуряването на ясен и силен звук без изкривяване, а специфичната конфигурация позволява постигането на по-обемно звучене. Горната страна е мястото за жака за слушалки и за инфрачервения порт. Задната част на корпуса е запазена за двойната основна камера с вертикална конфигурация и поставения под нея сензор за отпечатъци, който по традиция за телефоните на Huawei работи изключително бързо и може да се ползва за приемане на разговори, прелистване на снимки в галерията и за отваряне на падащото меню за бърз достъп до нотификациите.

Дисплей

Предната част се доминира от 5,9” IPS дисплей, който е покрит с 2,5D стъкло и има намалени странични рамки. Върху него има предварително инсталиран базов протектор, който обаче не стига до краищата на извитото стъкло и задържа отпечатъци, така че може би е добра идея да го махнете или замените с нещо по-добро. Дисплеят е с резолюция 1920x1080 пиксела за пикселна гъстота от около 373 ppi, която поне за нас е напълно достатъчна. Панелът е с отлично цветопредаване, ъгли на видимост и поведение под силна естествена светлина и има много висок контраст (1500:1) и максимална яркост. Компанията е добавила опция за промяна на цветната температура и освен предварителни настройки за по-студен или по-топъл оттенък има и възможност за избор на произволна. Устройството идва и със стандартната за Android 7.0 функция за ограничаване на синята светлина, която в случая е брандирана Eye Comfort и служи за промяна на цветната температура ръчно или автоматично в зададени часове. Mate 9 за пореден път доказва, че в много случаи full HD резолюцията е напълно достатъчна за осигуряване на качествено изображение, а освен това използването й помага на Huawei да намали енергопотреблението и да удължи времето за автономна работа.

Хардуер

Както подобава на флагмански модел, който демонстрира най-доброто на китайската компания, Mate 9 е снабден с най-новия чипсет в серията Kirin. Представеният през есента на миналата година 16-нанометров Kirin 960 комбинира в подредба big.LITTLE 4 ядра Cortex-A53 с честота 1,84GHz и 4 Cortex-A73 с честота 2,36GHz, които са допълнени от графичен ускорител Mali-G71 MP8. Първата група има по-ниска консумация на енергия и се грижи за задачи, които не изискват висока производителност, а втората се включва, когато има нужда от такава. Устройството е първото, което използва въпросния осемядрен графичен ускорител, който тази година би трябвало да видим и в други флагмански чипсети, а производителността му го нарежда сред най-бързите на пазара. При представянето на Kirin 960 стана ясно, че той е с 10% по-бърз при едноядрена и с 18% по-бърз при многоядрена работа спрямо Kirin 950, а подобренията в графичната система обещават по-добро представяне и в приложения за виртуална реалност – Mate 9 е едно от малкото устройства извън серията Pixel, което е съвместимо с VR платформата Daydream на Google. По отношение на паметта откриваме 4GB RAM и 64GB вградена (от UFS 2.1 тип), която може да се увеличи.

Софтуер

Huawei Mate 9 използва Android 7.0, който е скрит под новия интерфейс на компанията EMUI 5. Промените в него са значителни и обхващат почти всички аспекти на системата, а новите цветове на темата по подразбиране (бяло със сини акценти) са вдъхновени от Средиземноморието. Разбира се, отново има възможност за промяна на изгледа чрез теми, но те сменят само фоновите изображения и иконите. Сред големите промени е добавянето на секция за инсталираните приложения – досега те се разполагаха върху основния екран, а организирането им ставаше чрез разделяне в папки. Опцията може да се активира през менюто с настройки, но имайте предвид, че докато е включена, не може да ползвате възможността за търсене навсякъде в системата чрез дръпване на основния екран надолу.

EMUI 5 улеснява навигацията, като намалява стъпките за изпълняване на най-честите действия, а фабричните приложения също са получили редизайн, който ги доближава до стандартния изглед на Android, но пречупен през визията на Huawei. Падащото меню например вече не е разделено на две секции, а предлага директен достъп до бързите настройки и нотификациите. Системните настройки също са с променен вид, но той се отдалечава от стандартния за Android 7.0, който осигурява поглед към активираното във всяка секция, преди да се влезе в нея. Последната версия на платформата на Google включва възможност за разделяне на екрана между две приложения и за бързо превключване чрез двукратно натискане на мултитаскинг бутона и тези функции присъстват и в EMUI 5.

Сред другите опции са възможност за смаляване на интерфейса за по-удобно управление с една ръка, ползване на два акаунта в WhatsApp и Facebook, промяна на конфигурацията на софтуерните бутони, управление чрез жестове (с кокалчетата на пръстите) и движения и т.н. Отново са включени разнообразни системни опции през приложението Phone manager, което се грижи за задачи като оптимизиране на системата и изчистване на ненужни файлове, управление на енергопотреблението, сканиране за вируси, контрол на разрешенията на инсталираните приложения, блокиране на съобщения и обаждания от определени номера, заключване на приложения и т.н. Има няколко предварително инсталирани външни приложения, но за щастие те могат да се деинсталират.

Комбинацията от мощен хардуер, изобилието от RAM, ползването на бърза UFS 2.1 памет, файловата система F2FS и софтуерните оптимизации води до много висока производителност и Mate 9 се справи отлично с всички задачи, с които го предизвикахме. Част от това се дължи на новите алгоритми за машинно обучение, които би трябвало да подобрят реакцията на системата и да запазят производителността висока с течение на времето. Huawei посочва, че алгоритмите се учат от поведението на потребителя, за да разберат кои приложения се ползват и по кое време и така се опитват да предвидят следващите действия. Любимите му приложения приоритизират и се заделят достатъчно системни ресурси (процесор, памет и място за файлове), като при това се затварят лакомите за ресурси, намиращи се във фонов режим.

Камера

След представения в началото на миналата година P9 Mate 9 е вторият модел на китайската компания, който носи логото на германската компания Leica и залага на двойна основна камера с два сензора – цветен и монохромен. Идеята може да е същата, но в изпълнението има разлика. Цветният сензор отново е Sony IMX286 с резолюция 12MP, но резолюцията на монохромния (също дело на Sony) е увеличена до 20МР. Както и при P9, вторият сензор улавя повече светлина и детайли, защото е лишен от RGB филтър, а получената информация се комбинира с цветните кадри за получаване на крайно изображение с повече контраст, уловени детайли и с по-малко шум. Възможно е да получите и 20МР цветни снимки, което също е следствие от съвместната работа на двата сензора – монохромният улавя детайлите и разпределението на яркостта, а цветният осигурява данни за цветовете.

Двата сензора имат лещи с бленда f/2.2, а към цветния е добавена и система за оптична стабилизация, каквато липсваше в P9. Новост е и добавянето на фокусиране чрез фазова детекция (PDAF), която е част от хибридната система за автофокус и включва и няколко други технологии – чрез лазер, чрез определяне на контраста и чрез отчитане на разстоянието до обекта, които се прилагат според конкретните условия. Ползването на два сензора осигурява и познатата възможност за симулиране на боке ефект чрез промяна на блендата (f/0.95 – f/16), която познаваме от P9 – тя позволява префокусиране и след заснемане и е най-подходяща за намиращи се в близост обекти.

Камерата се справя много добре, така че явно Huawei е уцелила правилната посока за подобряването й. При достатъчна светлина може да получите впечатляващи кадри с реалистични цветове, добра детайлност и правилна експозиция. Когато светлината намалява, се губят някои детайли заради агресивната система за подтискане на шума, но въпреки това камерата продължава да се държи на ниво с коректно определяне на баланса на бялото и на експозицията. Ако искате повече контрол, може да преминете в професионален режим, който осигурява възможност за снимане в RAW за последваща обработка на кадрите и дава достъп до ръчен контрол, над различни параметри на снимане. Приложението за контрол на камерата е лесно за овладяване с директен достъп до често използвани функции като светкавица, филтри и боке режим, а плъзване от двете страни на екрана отваря настройките за активния режим или списък с всички налични режими.

Интересно е, че устройството не разполага с опция за автоматично създаване на HDR снимки според конкретните условия и се налага той да бъде активиран ръчно, но и без това резултатите от работата му не са особено впечатляващи на фона на някои конкуренти. Компанията е добавила и система за 2х хибридно приближение с намалена загуба в качеството, която разчита на специални алгоритми за мащабиране, но както може да се предположи резултатите от нея не могат да се сравняват с постиганото по оптичен начин. При видеото също има подобрение, защото Mate 9 е първият телефон на компанията, който поддържа запис в 4K резолюция (с H.265 кодек), което е свързано с новия чипсет. На разположение са още опции за запис на 1080p @ 60fps или 720p @120 fps видео. Камерата за селфита е с резолюция 8MP и бленда f/1.9, която позволява улавянето на повече светлина. Справя се добре и отново предлага опция за използване на екрана като светкавица за осветяване на лицето.

Тестови снимки и видео

Батерия

Huawei Mate 9 е снабден с батерия с капацитет 4000 mAh, която в комбинация с новия чипсет с намалена консумация на енергия може да осигури впечатляващо време за автономна работа. По време на тестовете на телефона един заряд на батерията ни стигаше средно за два дни на работа, но в някои случаи това време се увеличи почти до 4 дни, което не ни се случва да срещаме често. Принос за това има и екранната резолюция на дисплея, така че в решението на Huawei да заложи на full HD определено има смисъл. Имайте предвид, че ако често се забавлявате с игри това време ще е по-малко. Батерията може да се зареди бързо чрез технологията SuperCharge, която ползва включените в комплекта адаптер и специален USB-C кабел. Системата поддържа зареждане при 5V/4.5A, 4.5V/5A и 5V/2A и е в състояние да зареди и 50% от батерията за около 25 минути, а за пълното зареждане са нужни 2 часа.

Заключение

В крайна сметка Huawei Mate 9 успява да надгради сериозно своя предшественик Mate 8, като носи подобрения в почти всяко едно отношение и има какво да предложи на феновете на фаблетите. Вярно, няма писалката на серията Galaxy Note, но в останалото е напълно сравним с големите телефони на Samsung. Има качествено изработен метален корпус, осигурява един от най-бързите скенери за отпечатъци, включва високопроизводителен процесор и предлага двойна камера, която се справя впечатляващо. Устройството осигурява и дълго време на автономност с едно зареждане, което е допълнителен плюс в негова полза.

Новата версия на интерфейса EMUI също прави стъпка в правилната посока и изглежда по-добре от всякога, а  добавените алгоритми за машинно обучение и софтуерните оптимизации на Android 7.0 гарантират бързата работа на системата. Устройството не предлага функции като безжично зареждане и водоустойчивост, а освен това и резолюцията на дисплея е full HD, но както стана дума последното не е проблем и носи други ползи. На Mate 9 се пада важната задача да демонстрира на какво е способна китайската компания и не се съмняваме, че част от показаното ще видим скоро във флагманите P10/P10 Plus.

  • И аз искам да сменя сегашния си телефон с Мейт 9 но също ми се иска цената да поспадне или поне нашите оператори да го предложат с някакви изгодни планове. :)
    paulstar
  • Със сигурност ще заменя сегашния ми Mate 8 с този, но след шест месеца когато цената се нормализира. :)
    ronnie