Huawei обвини САЩ в кибератаки и заплахи срещу служителите й

Huawei обвини САЩ в кибератаки и заплахи срещу служителите й

Броени дни преди премиерата на серията Mate 30, която засега изглежда няма да включва услугите и приложенията на Google, Huawei публикува съобщение, в което обвини САЩ в провеждането на кибератаки срещу нея с цел проникване във вътрешните й мрежи. Според компанията администрацията на Тръмп използва всеки наличен инструмент, за да наруши работата й. В публикацията се посочва още, че САЩ е инструктирала органите на реда да заплашват, принуждават и примамват настоящи и бивши служители на Huawei да работят за тях.

Сред другите обвинения са незаконно претърсване, задържане и дори арестуване на служители на Huawei и на нейни партньори; опити за представяне за служители на Huawei, за да се създаде законово основание за неоснователни обвинения; изпращане на агенти на ФБР за натиск на служители в домовете им; започване на разследване на базата на фалшиви медийни публикации; възпрепятстване на нормалните бизнес дейности и на техническата комуникация чрез сплашване, отказ на визи, задържане на пратки и др. Компанията изтъква, че нито едно от обвиненията на американското правителство не са били подкрепени с достатъчно доказателства.

"Категорично осъждаме злонамерените и съгласувани действия на правителството на САЩ да дискредитира Huawei и да ограничи лидерската й позиция в бранша", се посочва в съобщението. Изявлението на компанията е в отговор на публикация в Wall Street Journal, че щатското министерство на правосъдието разследва Huawei за кражба на патенти за мобилни камери. Китайският гигант заявява, че обвиненията са неверни, и изрежда фактите в подкрепа на това твърдение. Става дума за дизайна на камерата EnVizion360.

Източник: Huawei

Оферти на деня