Очертава се Huawei Mate 30 да бъде без услугите и приложенията на Google

Очертава се Huawei Mate 30 да бъде без услугите и приложенията на Google

Вече се появи информация, че Huawei се кани да анонсира серията Mate 30 на 18 септември, а междувременно дойде потвърждение на това от източник на Reuters, който допълва, че събитието ще бъде в Мюнхен. Според представител на компанията обаче устройствата в серията няма да предложат официалните услуги и приложения на Google като Play Store и Google Maps. Говорител на Google също е заявил за Reuters, че Mate 30 не може да бъде продавана с лицензираните й приложения и услуги заради американските санкции срещу Huawei.

Дадената наскоро нова отсрочка до средата на ноември не се отнася за нови продукти като Mate 30. Американските компании трябва да имат лиценз, за да могат да работят с Huawei, а според Reuters американските власти вече са получили над 130 заявления за такива. Все още обаче няма издадени никакви лицензи. Google не е потвърдила дали е подала заявление, за да може да лицензира пакета Google Mobile Services на Huawei, но компанията вече ясно заяви, че иска да продължи да работи с китайската компания.

Засега не е ясно кога ще започнат продажбите на Mate 30, но все още има време ситуацията с лиценза за услугите на Google да се промени. Reuters пише, че серията Mate 30 ще поддържа работа с 5G мрежи, но не е ясно дали става дума за специфична версия на един от моделите в нея или функцията ще е стандартна. Huawei ще представи нов чипсет Kirin на 6 септември, а в кратък тийзър компанията подсказа, че той ще е снабден с 5G възможности.

Изданието потвърждава, че името на чипсета ще бъде Kirin 990 и той ще се появи първо в моделите от серията Mate 30. “Huawei ще продължи да ползва Android OS и нейната екосистема, ако американското правителство ни позволи," заявява говорителят на компанията Джо Кели за Reuters. "В противен случай ние ще продължим да разработваме собствена операционна система и екосистема."

Несигурността около Mate 30 показва объркването за Huawei и нейните бизнес партньори, което е следствие от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай. Reuters посочва, че компанията може да ползва версията на Android с отворен код (AOSP), но без услугите на Google, за които има лиценз за ползване само в Европа. Според анализатори обаче никой в Европа няма да купи устройство без софтуера на Google. Huawei вече разработва платформата Harmony OS, но няма планове да пусне смартфон с нея през тази година.

Чипсетът Kirin 990, който ще бъде представен от Ричард Ю на 6 септември, няма да има проблем с американските санкции. Той е разработен от HiSilicon по технология на британската компания ARM, която е собственост на японците SoftBank. ARM прекрати работа с Huawei, защото нейните разработки имат компоненти с американски произход, но източник посочва, че лицензът на Huawei е отпреди санкциите. Компанията твърди, че има постоянен ARMv8 лиценз и чиповете, които са базирани на него като Kirin 990, не са засегнати от забраната.

Източник: Reuters

Оферти на деня

 • Ако гугъл си затворят очите, да, правили са го за предишни китайски версии на Honor, на които инсталирах тези за Xiaomi, не го направиха за Honor 8x, нямало ли го е в началото, не може. Да видим сега.
  tzincbg
 • Приложенията и услугите на Google могат да се инсталират допълнително от магазини като Aptoide или пък от хранилища като APK Mirror, но това е допълнителна стъпка, която много потребители сигурно не биха направили.
  chilko
 • Ако новината се окаже вярна проблема няма да е никак малък.
  Примерно има игри, които са асоциирани към гугъл акаунта ми, нямам ли такъв акаунт, губя си прогреса.
  Google maps може е едно приложение, но хиляди други приложения се възпозват от неговия API за своите карти и вероятно всичко ще спре да работи.
  Уoutube хубво ще работи в брауъра, ама от там дали ще можеш да кастваш към хромкаста?
  Та споменавайки хромкаста, той дали изобщо ще работи без гугъл сървиси?

  Вероятно решения за много неща ще се намерят, но и много неочаквани проблеми ще възникнат на други.
  board
 • Точно преноса от едно китайче на друго изобщо не иска гугъл сървисис. Пример Шайоми и тяхното решение Mi Mover. Можеш да го дръпнеш и инсталираш на произволни два андроида.
  iavorski
 • А през браузър ще работят ли Ютуб и Гмайл? Ще работят, разбира се. Gmail може да се ползва и през всеки пощенски клиент.
  chilko
 • Имам представа от магазина на Huawei, но не е богатичък на апликации...
  Боби13
 • А през браузър ще работят ли Ютуб и Гмайл?
  mobili
 • То той ще си идва с магазин за приложения. Като търсиш YouTube напр. или Gmail би трябвало да ти изкара приложение, което работи.
  tzincbg
 • И колко хора въобще мислят какво ползват или търсят алтернативни приложения ? Тук говорим за различни ОС !
  Боби13
 • Лоши американци. Ако таке стане, този модел ще се продава само в Китай. За съжаление това ще помогне на самсунг да увеличи продажбите
  NIkolay Nuk
 • Никога, ама никога монополът не е добър Заиграхте се с думата, но ситуацията всъщнист не е такава. Монопол е когато си принуден да ползваш продуктите само на един производител. А Гугъл по никакъв начин не спира потребителя да ползва алтернативни услуги. Не сприра и производителите да слагат дублиращи приложения, примерно свой мгазин за приложения, брузър, асистент...

  И всъщнот така потребителя няма е спасен от монопола, напротив, само ще е ограничен да няма досъп до услугите на топ производител.
  board
 • Никога, ама никога монополът не е добър, независимо в краткосрочен или дългосрочен план ! Доказано е, че конкуренцията е жизнено необходима 😉
  Боби13


 • Сам лъжеш себе си. 2 бона за измислена пръчка, при положение, че и 1000 лева не си давал досега.
  От монопола НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ САМО ПЕЧЕЛИМ!
  От сериозното навлизане на китайците всички изгубихме. В началото продаваха евтино, но след това цените надминаха тези и на останалите. В дългосрочен план, китайското излиза скъпо.
  Само някои китайски марки.
  Huawei имат бюджетна марка Honor, Xiaomi - Redmi, Oppo/One plus/Vivo(BBK electronics) - Realme с отлично съотношение цена/параметри /качество. Също има и малки производители, които се стараят да се наложат. Китай има всичко за всеки.
  Разбираш нещата погрешно.
  Какво ме интересува цените на китайските марки?
  Лошото е, че заради тях поскъпват качествените марки, а някой даже са пред фалит. Други пък китайците ги заровиха живи : Нокиа, Моторола, Блякбери, Алкател.
  Китайците са като чумата, откъдето минат, живот вече няма. Според теб да не купя note 10, ами Redmi или Honor. Или на същите пари Mate 30 Pro?
  Не, благодаря! Все още съм със всичкия си.
  Ако трябва и без смартфон ще живея.

  Ха-ха bing, върха на измамниците :mrgreen:
  То тия марки Nokia, Alcatel бяха умрели преди това.
  tzincbg
 • Глобалното затопляне нямало последици за хората, монополът е нещо хубаво, а утре очаквам да прочета как световният глад пази хората от затлъстяване и съответно ги прави по-здрави. :D :D :D
  muamamu1
 • Mate 30 800 лв
  Gilespi
 • Аз ползвам Bing и duckduckgo все повече. За карти here we go ѝ OSMand(open street maps)
  При монопола цените растат.
  В един момент и качеството пада

  При информационните Монополи като Гугъл дори е по-опасно. При Гугъл много резултати, които не съвпадат с политическата им визия не се появяват на първа страница, а повечето хора не отиват по-нататък. Това променя съдбата на всички.
  https://m.youtube.com/watch?v=SrsCEbi5N7Y
  tzincbg
 • Монополите не са в интерес на никои от нас. Разбиването на монополите е с диверсификация на доставчиците на услуги. Ама защо да бягам от "монополите", когато съм доволен от услугите им?

  Примерно за мен Google Maps е уникално приложение и не мога да си представя как Хуавей ще предложат по-добра алтернатива.
  Или какво мога да спечеля, ако ползвам магазина за приложения на Хуавей? Ще има повече приложения - абсурд. Там изобщо ще може ли да има американски приложения? Ама български дали ще има?

  Някак не виждам по какъв начин може да е положителна липсата на Гугъл услугите за потребителя.

  И само от любопитство, колко от вас ползват онлайн търсачкa различна от google?
  board
 • Аз съм първия, дето ще си вземе с кеф телефон без шпионски услуги на Гугъл. Чакам като колегата такъв от Андроид 4 насам, тогава бяха отделно приложение, сега са 2000 мегабайта. Сам лъжеш себе си. 2 бона за измислена пръчка, при положение, че и 1000 лева не си давал досега.
  От монопола НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ САМО ПЕЧЕЛИМ!
  От сериозното навлизане на китайците всички изгубихме. В началото продаваха евтино, но след това цените надминаха тези и на останалите. В дългосрочен план, китайското излиза скъпо.
  Само някои китайски марки.
  Huawei имат бюджетна марка Honor, Xiaomi - Redmi, Oppo/One plus/Vivo(BBK electronics) - Realme с отлично съотношение цена/параметри /качество. Също има и малки производители, които се стараят да се наложат. Китай има всичко за всеки.
  tzincbg
 • Леголас, те и компаса толкова са открили. Това подобие на компас, което са създали не е бил за определяне на посоката, а за гадания и предсказване на бъдещето. :D

  Китайският компас представлява бронзова квадратна плочка, върху която имало друга част приличаща на лъжица. Тая лъжица била направена от естествен материал магнит и при завъртане винаги показвала юг.

  През 8 век китайските учени успели да намерят начин да намагнетизират стрелките и го поставяли във вода, или окачвали на конец. Иглата винаги сочела на юг.

  През 11 век европейските учени независимо от китайските открили свой еквивалент на компаса. Доказателство за това е фактът, че иглата на европейския сочи винаги на север. И така мореплавателите - откриватели са си използвали европейският вариант, което ще рече, че и това за компаса е спорно... :D
  Ванката
 • Монополите не са в интерес на никои от нас. Разбиването на монополите е с диверсификация на доставчиците на услуги. Нека Уауей да предложи готов за употреба смартфон, пък да видим дали на някой ще му се наложи да качва още 2 Гби софтуер, стартиращи сто непрекъснато активни процеса, дето освен че ти точат личните данни, ти сгъват и батерията от 4000mAh за 1 ден.
  A4i