Huawei P10 и P10 Plus идват в България на 1 април

Тази година Huawei реши да представи следващите флагмани в Р-серията по време на мобилния конгрес, което ясно демонстрира амбициите на компанията да предизвика лидерството на Samsung и Apple по отношение продажбите на смартфони. Премиерата на Huawei P10 и P10 Plus в рамките на най-важното събитие в областта на мобилните технологии показва и увереността на Huawei, че е създала качествени продукти, които няма да се загубят в изобилието от новини от Барселона. Устройствата представляват еволюционна стъпка спрямо миналогодишните модели в P-серията и отново включват технология на германската компания Leica, която е допълнително подобрена, а освен това вече е приложена и към предната камера.

Камерите са в конфигурацията, която видяхме в Mate 9 – 20МР монохромен сензор плюс 12МР RGB сензор, който е снабден със система за оптична стабилизация. Това означава, че би трябвало да очакваме сходно качество на изображението, но изглежда, че P10 Plus ще има известна преднина, защото оптиката му е с бленда f/1.8 (f/2.2 в P10). Откриваме същата система за хибриден автофокус с 4 технологии според условията и възможност за 2х хибридно приближение. Компанията акцентира и върху възможностите за портретна фотография чрез нови софтуерни функции за анализ на чертите на лицето и прилагане на специална обработка и ще ни е интересно да видим как това работи на практика.

Предната 8MР камера, която има f/1.8 бленда, дори може да разпознае дали потребителя прави селфи само на себе си или на група от хора, за да активира функция за панорамно селфи. В партньорство с GoPro е включена и функцията Highlights, която създава фото албуми с хора, места и събития и генерира автоматично видео истории с различни шаблони и множество настройки за редакция. Телефоните използват новия осемядрен чипсет Kirin 960, който е допълнен от технологии за оптимизиране производителността на системата, които вече изпробвахме в Mate 9.

Дисплеите на P10 и P10 Plus са покрити с 2,5D стъкло Gorilla Glass 5, което плавно преминава в металното шаси. Под стъклото него е поставен сензор за пръстови отпечатъци, който замества лентата с навигационни бутони с жестове – чрез единично или двукратно натискане и чрез плъзване. Подобни решения предлагат и други китайски компании и според нас те са много удачни, защото потребителите не трябва да запомнят разположението на бутоните. P10 е с 5,1" full HD, a P10 Plus осигурява 5,5” WQHD панел. По отношение на дизайна устройствата ползват нови метални панели, които имат специална микро текстура за ефектно пречупване на светлината, а освен това са с водоустойчива структура чрез специално нано покритие. Част от цветовите варианти са с матово покритие, а белият е с гланцово.

Huawei P10 има батерия с капацитет 3200 mAh, а при P10 Plus той е увеличен до 3750 mAh. Зареждането става бързо чрез технологията SuperCharge (5V/4.5A). Телефоните са с дебелина на корпуса 6,98 мм и ще се предлагат в широка гама от цветове в партньорство с Pantone Color Institute (розово злато, сребристо, черно, златисто и бяло). Добрата новина е, че няма да се наложи да чакаме дълго устройствата да се появят в нашите магазини – компанията възнамерява да започне продажбите в България на 1 април, когато P10 и P10 Plus ще са налични в магазините на всички мобилни оператори и големите търговски вериги за потребителска електроника. Цената на Huawei P10 в Европа е 649 евро за версията с 4GB/64GB памет, а P10 Plus ще струва 699 евро (4GB/64GB) и 799 евро (6GB/128GB).