Huawei P40 Pro оглави класациите на DXOMARK

Миналата седмица Huawei представи новата си серия смартфони P40, а един от модели в нея – P40 Pro, сега оглави класациите на DXOMARK за основни и селфи камери. Задната камера на устройството получава общо 128 точки (140 за снимки и 105 за видео). По този начин моделът изпреварва с четири точки досегашните лидери Oppo Find X2 Pro и Xiaomi Mi 10 Pro.

Препоръчани оферти

Сред силните черти при заснемане на изображения са много широкият динамичен обхват, добрите детайли при снимане с боке ефекти, точната експозиция при нощните кадри, бързият и точен автофокус и т.н. Разбира се, отчитат се и някои слабости като неточно пресъздаване на цветове в някои ситуации, понякога по-слабо експониране при ярка светлина и липса на фини детайли в лицата при нощни снимки.

При заснемането на видео се отчита много ефективната система за стабилизация, ярки цветове при всякакви условия, бърз и точен автофокус, широк динамичен обхват, както и добър баланс на текстура/шум при снимане на открито и в затворени помещения. Сред недостатъците са посочени видим в текстурираните области темпорален шум и разлика в остротата между кадрите.

При селфи камерата точките са 103 (108 за снимки и 95 за видео), а по този показател Huawei P40 Pro изпреварва друг модел на компанията - nova 6 5G с три точки. Силните страни на смартфона при снимки включват точна експозиция на лица и широк динамичен обхват, високи нива на детайлност при снимки на открито и в закрити помещения, качествен боке ефект и т.н.

Минусите включват леки нестабилности в автофокуса на закрито или при ниска околна светлина, първото от лицата в групови снимки е извън фокус и в някои случи наличие на артефакти в сцени с висок динамичен обхват.

При снимането на клипове се отчита добре контролиран шум, точна експозиция на лицата, добра репродукция на цветовете с неутрален баланс на бялото на открито и в закрити помещение и т.н. Като недостатъци тук са посочени загубата на детайли при ограничена околна светлина и леко неестествени тонове на кожата при слаба светлина.

Източници: DXOMARK (1), (2)

 • Странна работа, още неизлязъл на пазара и хоп първи. А Ултрата защо не са го тествали - не могат да се сдобият с него ли, че вече цял месец е в свободна продажба?
  Иначе са хванали една от основните слабости на Хуауеите: "слаба експозиция при ярка светлина".
  Нищо странно няма! От години вече Huawei имат много агресивна маркетингова стратегия за смартфоните си глобално! Сега ще се засили още повече с оглед на това че нямат GMS. Разпространяват телефоните си доста бързо навсякъде и явно се грижат да имат достатъчно бройки за ревюта навсякъде! Гледах не едно или две ревюта в които самите водещи на ревюто обясняваха как са получили бройкте си за ревю преди премиерата на устройството! Неслучайно повечето ревюта се пуснаха часове(до ден)след премиератав YouTube,което означава че телефоните наистина са били налични,защото предполагам се досещаш да подготвиш ревю(особенно качествено)се иска време! А и нека не забравяме факта че премиерата в България е 10 дни след представянето(мисля че е така и в цяла Европа) което е доста бързо!
  pretorianec
 • Това означава ли че всички положителни ревюта за Ултрата в нета са понеже са дали повече пари,от да кажем примерно Apple,Xiaomi,Oppo,и още кой ли не? Може би не са тествали ултрата защото от Самсунг не желаят това,или защото изчакват Самсунг да отстрани с ъпдейти някои от проблемите при камерата им? Не виждам някаква новина тук кой знае каква...Флагманската серия на Huawei винаги са имали много добри камери(не казвам перфектни)защото няма такива на пазара,всеки производител си има слаби и силни страни и това е безспорен факт не само за този модел,а за всичките им модели през последните 2-3 години.
  pretorianec
 • @Spikul
  Не че не могат, просто Хуйавей дава повече пари.
  Сега ще минат няколко месеца, докато намерят време за Ултра-та.
  npet
 • Странна работа, още неизлязъл на пазара и хоп първи. А Ултрата защо не са го тествали - не могат да се сдобият с него ли, че вече цял месец е в свободна продажба? Иначе са хванали една от основните слабости на Хуауеите: "слаба експозиция при ярка светлина".
  Spikul