Huawei P40 Pro съдържа американски части въпреки санкциите

Анализ на Financial Times показва, че Huawei продължава да използва компоненти от американски компании и в новия флагман P40 Pro въпреки щатските санкции срещу нея. От изданието са ползвали услугите на китайската компания XYZone, която е разглобила устройството, за да идентифицира доставчиците на неговите основни части.

Препоръчани оферти

Голямата изненада, е че продължава употребата на компоненти от американски производители, въпреки че щатските власти забраниха на местните компании да работят с китайците. Така например RF front-end модулите в телефона се правят от американските Qualcomm, Skyworks и Qorvo. Тези части са ключови и са свързани директно с антените, които се ползват за обаждания и връзка с интернет.

Според източници на FT частта на Qualcomm е покрита от лиценз от американските власти, но от другите две компании не са коментирали, така че не е изключено и те да имат лиценз. През последните месеци Huawei усилено търси заместители на американските компоненти, но очевидно не е лесно да се лиши напълно от тях. Да не говорим, че подобен ход засяга американските фирми негативно във финансово отношение.

Миналогодишният P30 Pro включва повече американски части, но устройството излезе преди обявяването на санкциите в средата на месец май. RF модулите в него са от същите три компании, а освен това се ползва и NAND памет от американската Micron. В P40 Pro обаче паметта е от Samsung, но не е изключено в различните партиди да се ползват компоненти от различни доставчици.

Източник: FT